20.7.2019

ROONEY, SALLY: Keskusteluja ystävien kesken


Kustantaja: Otava 2019
Alkuteos: Conversations with Friends
Suomennos: Kaijamari Sivill

Frances on 21-vuotias opiskelija Dublinissa. Perhe on varaton, joten välillä Frances kärsii suorastaan nälkää, mutta - laihuushan on hänen ulkonäössään kiinnostavinta! Tosiasiassa Francis arvostaa omassa itsessään vain älyään ja sanallista lahjakkuuttaan. Niitä hän hyödyntää lavarunotapahtumissa, joissa esittää kirjoittamiaan runoja parhaan ystävänsä Bobbin kanssa.

Sanoja Frances hyödyntää myös, jos aistii itseensä kohdistuvan arvostelua tai torjuntaa – silloin hän sivaltaa välittömästi ja täysillä. Ehkäpä siinä kuvastuu nuoren naisen epävarmuus, joka pakottaa hänet koko ajan tarkkailemaan ja arvioimaan itseään ja esiintymistään.

Kaunis Bobbi puolestaan on varakkaasta perheestä. Hän on kiinnostunut ihmisistä, hallitsee small talkin ja pystyy antautumaan keskusteluun miltei kenen kanssa tahansa – paitsi ehkä miesten. Bobbi nimittäin on lesbo ja oli jossakin vaiheessa Francesin rakastettu. Nyt he ovat ”vain” ystäviä.

Eräissä juhlissa Frances ja Bobbi tapaavat valokuvaajana ja esseistinä kuuluisuutta saavuttaneen 37-vuotiaan Melissan ja tämän näyttelijäpuolison Nickin. Bobbi saavuttaa pian Melissan luottamuksen ja ystävyyden, mutta Francesiin Melissa tuntuu suhtautuvan miltei vihamielisesti ja torjuvasti. Kokeeko hän Francesin vetäytymisen sivustakatsojaksi arvosteluna? Tunteeko hän jostain syystä alemmuutta?

Francesin ja Nickin välillä sitten tapahtuukin! Frances tekee aloitteen ja luonteeltaan passiivinen ja myöntyväinen Nick suostuu. Heidän välilleen syntyy kiihkeä ja miltei pakkomielteinen rakkaussuhde, joka yritetään pitää salassa kaikilta ulkopuolisilta.

Suhde ei suinkaan etene suoraviivaisesti. Frances ei halua tai osaa paljastaa syvimpiä tunteitaan edes rakastuessaan ja Nick näkee hänestä vain etäisen ja viileän ulkokuoren. Jos Nick kyselee asioita liikaa tai väärillä sanoilla, Frances on jo valmis loukkaantumaan. Väärinkäsitykset ja väärät tulkinnat toisen tahdosta ajavat rakastavaiset useaan otteeseen erilleen, mutta laantumaton vetovoima vetää taas yhteen.

Nauroin itsekseni vaikka kukaan ei ollut näkemässä. Oli ihanaa, kun Nick oli tällä lailla saatavilla, kun suhteemme oli kuin Word-tiedosto, jota kirjoitimme ja muokkasimme yhdessä, tai pitkä kahdenkeskinen vitsi, jota kukaan muu ei ymmärtäisi.

Kirjassa keskustellaan paljon. Keskustellaan kaksin ja ryhmissä. Keskustellaan pöydän ääressä ja vuoteessa, netin tai puhelimen välityksellä. Aiheena on usein seksi, rakkaus ja ystävyys, mutta toisinaan myös pakolaisuus, rasismi, yhteiskuntaluokat tai lapsettomuus. Ollaan nokkelia ja teräviä, haetaan ehkä hupia jonkun toisen kustannuksella ja kiillotetaan omaa kuvaa.

Keskusteluja ystävien kesken kertoo muutamasta tämän hetken nuoresta, heidän hieman pinnalliselta tuntuvasta maailmastaan ja päämäärättömästä elämäntavastaan. Kirja on otteeltaan kevyt ja nopea, vaikka vakaviakin asioita käsitellään. Ehkä selitys kirjan sävyyn piilee sen kirjoittajassa: irlantilainen Sally Rooney (s. 1991) aloitti teoksensa kirjoittamisen jo viisitoistavuotiaana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti