20.5.2020

SJÓN: CoDex 1962Kustantaja: Like 2019
Alkuteos: CoDex 1962
Suomennos: Maarit Kalliokoski, Tuomas Kauko ja Kirsi Luoma

Eletään holokaustin aikaa. Pieneen majataloon Künkenstadtin kylässä tuodaan sairas ja laiha mies, joka suljetaan ”papinkamariin” lukittujen ovien taakse. Hoitajana ja vartijana toimii majatalon kaunis tarjoilija Marie-Sophie, jota miesparka kovin säälittää ja kiehtookin. Potilas ei puhu mitään, ei syö mitään, ei halua elääkään. Hän on juutalainen ja joutunut kokemaan kovia saksalaisten kourissa. Kiinnijääminen merkitsisi kuolemaa, joten miesparka yrittää kuolla majatalon sänkyyn.

Marie-Sophie kuitenkin saavuttaa Leo Löweksi esittäytyvän pakolaisen luottamuksen. Yhdessä he ryhtyvät luomaan Leon Prahasta tuomasta savimassasta pientä poikavauvaa. Mies muovailee taitavin käsin ja nainen luovuttaa hieman omaa henkeään.

Olen käyttänyt koko elämäni luodakseni tämän möykyn Prahan Staronovan synagogan alla olevasta mullasta, Linnanpuiston kukkivien ruusujen kasteesta, juutalaiskaupunginosan katukiville langenneesta sateesta, ja paljosta muusta.

…mies kuvaili tytölle, kuinka oli kerännyt ruumiineritteitään, sylkeä, verta, hikeä, limaa. korvavahaa, ulostetta, virtsaa ja siemennestettä, ja vaivannut ne vuosien mittaan tasaisesti saveen yhdessä sormen- ja varpaankynsien, hiusten ja ihokappaleiden kanssa.

Salaperäiset miehet kuljettavat Leon pian tämän jälkeen laivaan, jonka määränpäänä on Islanti. Savipoika seuraa Leon mukana hatturasiassa. Joka päivä mies kastelee savea maidolla pitääkseen sen notkeana ja tuoreena. Vuonna 1962 savipojasta tulee vihdoin elävä Josef L., yksi vuoden 1962 aikana syntyneiden suuresta joukosta.

Leon tarkoituksena oli luoda vapahtajahahmo, joka toisi tärkeän viestin uudelle aikakaudelle, ei mitään pohjattoman verenhimoista petoa niin kuin ne, jotka olivat työntäneet maailman jyrkänteeltä alas, kun jyrkänne oli katsonut muualle.

Tällaisen tarinan kertoo kirjassa enkeli Gabriel. Onko se totuus Josef Löwestä? Vai syntyikö hän tosiasiassa tavalliseen tapaan miehen ja naisen tavanomaisena jälkeläisenä? Entä onko hänellä oikeasti geenimutaation aiheuttama harvinainen sairaus, jota genomitutkimusta hyödyntävä CoDex-biotekniikkayritys tutkii? CoDex 1962 -teos on hurja tarinoiden, myyttien ja realististen kuvausten sekoitus, josta jokainen voi poimia haluamansa juonteen. Tyylilajit vaihtelevat romanttisesta groteskiin ja samoin muuttelee tarinan rakennekin. Mielenkiintoista ja haastavaa luettavaa!

Alun perin CoDex 1962 ilmestyi kolmessa osassa. Ensimmäinen osa on nimeltään Sinun silmäsi näkivät minut : rakkaustarina ja se julkaistiin islanniksi vuonna 1994 (ilmestyi suomeksi 2004), toinen osa Kyynel väristen : rikostarina julkaistiin islanniksi vuonna 2001 ja kolmas osa Minä olen nukkuva ovi : science-fiction -tarina julkaistiin islanniksi 2016 . Lisänä kirjassa on vielä Epilogi. Yhtenä niteenä nimellä CoDex 1962 osat julkaistiin islanniksi vuonna 2016.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Ole hyvä, Mai! Pidin tästä kirjasta, vaikka välillä kyllä olin ihan ihmeissäni.

      Poista