25.5.2020

VUOKSENMAA, JOHANNA: Pimeät tunnit


Kustantaja: Otava 2020

Johanna Vuoksenmaa (s. 1965) on ohjaaja ja käsikirjoittaja, joka tunnetaan esimerkiksi televisiosarjoista ”Klikkaa mua” ja ”Ex-Onnelliset” sekä elokuvista ”Nousukausi” ja ”21 tapaa pilata avioliitto”. Pimeät tunnit on hänen esikoisromaaninsa.

Ollaan Hämeenlinnassa 1970-luvulla, tarkemmin ajanjaksossa 24.3.-28.5.1977. Seurataan, kuinka erään perheen elämässä tapahtuu tuona aikana ratkaisevia muutoksia ja käänteitä suhteissa toisiinsa ja lähellä oleviin ihmisiin. Perheeseen kuuluvat voimalaitoksella työskentelevä Esa-isä, hammaslääkäriäiti Eeva, abiturientti Marko, kaksitoistavuotias Pauliina ja lapinkoira Roussos eli Rusu.

Pimeät tunnit -teoksen kertojista toinen eli Esa joutuu sähkölakon aikana säännöstelemään tehoja eli sammuttelemaan sähköjä vuorotellen eri alueilta noin tunniksi kerrallaan. Hänen niskaansa kaatavat kiukkuaan monet ulkopuoliset, mutta myös Eeva-vaimo, jonka työtä yllättävät katkokset hankaloittavat. Eeva tuntuu ylipäätään muuttuneen varsin kireäksi ja ärtyisäksi eikä suostu helliin hetkiin. Esa lohduttautuu maalaamalla salaa abstrakteja tauluja.

Pauliina on kirjan toinen kertoja ja selvästi sen päähenkilö. Tyttö on jo aikuistumassa, alkaa kiinnostua seksistä, saa ensimmäiset kuukautisensa ja löytää elämänsä ensimmäisen sydänystävän. Hän uskoo myös saaneensa ensimmäisen todellisen poikaystävän veljensä Markon pitkäaikaisesta ystävästä Jyrkistä. Pauliina näkee nuorukaisen sanoissa ja teoissa salaisia viestejä, mutta mahtavatko tulkinnat osua kohdalleen? Lapsihan tyttö vielä kuitenkin on. Lapsi, joka pelkää pimeää ja Volvo-Markkasta.

   Työnnän pääni isän kainaloon, jossa tuoksuu ihana hiki, ja kerron, että maapallon pyörimisliike on pysähtynyt ja me emme enää koskaan pääse aamuun.
   - Päästään, sanoo isä. – Nukuhan nyt.
   Ja isän viereen minä nukahdan, ja herätessäni olen riemuissani, koska verhojen takana on kuin onkin valoisaa. Äiti kolisee keittiössä ja maapallo pyörii sittenkin.

Pimeät tunnit -romaanin keskeisin ajatus on se, etteivät ulkopuoliset voi tietää, mitä missäkin perheessä tapahtuu. Kuka tietää, missä harrastetaan perheväkivaltaa, kätketään sukupuolista poikkeavuutta, ollaan uskottomia, suistutaan pois tasapainosta tai ollaan luomassa uutta elämää? Eihän ihminen aina ymmärrä edes oman perheen sisällä olevia salaisuuksia tai jännitteitä. Nuori Pauliina tunnistaa ympärillään ristiriitoja alkaen sodan käyneistä isoisistään ja päätyen ystävättäreensä Liisaan, mutta Esa sulkee mieluiten silmänsä ongelmilta.

Kursiivilla kirjoitetuissa osioissa puolestaan kerrotaan, millaisia asioita ulkopuoliset tarkkailijat näkisivät, jos sattuisivat olemaan paikalla. Tarkkailijana voi olla esimerkiksi tuuli, lumihiutale, lintu tai itse perheen asuintalo. Ne näkevät hahmoja ja tekoja, mutta eivät kerro kenenkään nimiä. Näin lukija saadaan tekemään päätelmiä, jotka joko osuvat kohdalleen tai sitten eivät.

Pimeät tunnit -teosta on helppo lukea. Henkilöitä on hallittava määrä ja kokonaisuus pysyy hyvin kasassa, jopa jännittävänä. Tapahtumat vaihtuvat toisiksi kuin katsoisi elokuvaa, mikä onkin ymmärrettävää kirjailijan elokuva- ja tv-taustantaustaa ajatellen. Ilahduttavia ovat myös aisteihin vetoavat huomiot luonnosta ja ympäröivästä maailmasta:

Kevät on sulanut kuraksi pihalle.

… taivas on huutavan vaaleanpunainen ja ilma tuoksuu aurinkoisen päivän jäljiltä uuden kevään pölyltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti