6.7.2020

SINISALO, JOHANNA: Vieraat


Kustantaja: Karisto 2020

Essi ja Siiri ovat naimisissa ja kahden lapsen äitejä. Essin tytär Sissi on kuusivuotias tomera esikoululainen, mutta Siirin kaksivuotias poika Luukas aiheuttaa huolta puhumattomuudellaan. Kumpikin äideistä näyttää asettavan etusijalle aina sen lapsen, jonka on itse synnyttänyt ja unohtavan käsitteen ”meidän yhteiset lapsemme”. Melko normaalia lapsiperheen elämää silti eletään.

Sissi ja Luukas eivät kuitenkaan ole tavallisia lapsia! Sissiä vaivaa hermonpäissä tuntuva hurina, jota vain kova kipu tuntuu lievittävän. Kivulla on myös toinen yllättävä vaikutus: pikkuveli Luukas osoittaa tuntevansa omassa ruumiissaan kipua aina samassa kohtaa missä Sissikin tuntee. Nämä ovat asioita, joita Sissi haluaisi testata, mutta tutkijan tie on kivikkoinen.

Eskarissa henkilökunta joutuu paniikkiin tavatessaan Sissin teräaseen kanssa itseään viiltelemästä. Onko tytöllä mielenterveydellisiä ongelmia? Onko kotona vaikeuksia? Onko tehtävä ilmoitus lastensuojeluun? Essi ja Siiri pelkäävät joutuvansa viranomaisten silmätikuiksi.

Koko perhe tullaan tutkimaan läpikotaisin, meistä tullaan etsimään tiheällä kammalla epäilyttäviä merkkejä, ja silloin sosiaali-ihmiset kiinnittävät väistämättä huomiota myös Luukkaaseen. Miltä näyttävät heidän silmissään sateenkaariparin kasvattamat lapset, itseään viiltelevä kuusivuotias ja hänen mykkä pikkuveljensä?

Hämmästyttävän ovelasti Sissi keksii kuitenkin aikuisia tyydyttävän selityksen viiltelylleen ja jatkaa testejään. Voisiko kipua käyttää Luukkaan puhekyvyn kehittämiseen? Jokaisen kokeen jälkeen Sissi näkee jonkin häilyvän hahmon sisällään muuttuvan selkeämmäksi ja kuulee paremmin sen jakamia ohjeita. Myös pikkuveljen sisällä hahmo kiinteytyy eli Sissi näyttää olevan oikeilla jäljillä.

   Mun päähän humahtaa kirkas lämpö ja mä olen jossakin.
   Kaikki on ruskeeta ja punertavaa ja käytävikästä, ja mun hermonpäät hurisee ja sirittää kiihtyneesti ku kokonainen heinäsirkkalauma asuis mun ihon alla niissä käytävissä ja se tuntuu hyvältä ja keinuttavalta, sydän ei enää hakkaa miljoonaa, ja ihan ku joku kurkistais minuun sisältä päin…

Sissin tapana on etsiä vanhempiensa hyllystä tietokirjoja, joista kuusivuotiaan ei olettaisi ymmärtävän mitään. Näin hän perehtyy muun muassa suoliston toimintaan ja alkaa kutsua näkemiään hahmoja suolistoasukeiksi, joita pitää ruokkia oikealla tavalla ja suojella kaikilta häiriöiltä. Aikuisten mieliksi Sissi kuitenkin teeskentelee, että kyseessä on tuiki tavallinen mielikuvitusystävä nimeltään Floora.

Kirjassa vaihtelevat kertojina Essi, Siiri ja Sissi sekä sähköpostien välityksellä Sissin ja Luukkaan yhteinen isä Ville. Kommentit paljastavat, miten perheen ilmapiiri alkaa Sissin kokeilujen seurauksena vähitellen muuttua. Aikuiset eivät oikein tiedä, mikä on vialla, mutta vaisto hälyttää. Sissi taas on varhaiskypsyydestään huolimatta vielä liian pieni osatakseen selittää aikuisille päätelmiään.

Vieraat valittiin Kariston kauhuromaanikilpailun voittajaksi keväällä 2019, mutta erityisen pelottava se ei ole. Jännittäväksi tarinan tekee viime kädessä se, ettei sen käänteitä ja loppua pysty mitenkään ennakoimaan. Saadaanko esimerkiksi järkiperäinen selitys yliluonnollisilta vaikuttaville asioille? Suoliston ja aivojen välinen yhteys sen sijaan on täyttä faktaa ja tällä hetkellä biotieteiden kuumimpia tutkimusaiheita.

Sujuvasti kirjoitettu tarina vie mukanaan – suositus niillekin, jotka eivät kauhukirjallisuudesta piittaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti