15.7.2020

RANTSI, NIKO: Sinun puolestasi vuodatettu


Kustantaja: Tammi 2020

Niko Rantsi työskentelee rikosylikonstaapelina keskusrikospoliisissa. Uransa aikana hän on toiminut niin Turun terrori-iskun päätutkijana kuin tsunamin uhrien tunnistajana. Asiantuntemustaan hän voi nyt hyödyntää esikoisdekkarissaan Sinun puolestasi vuodatettu.

Tapahtumaketju alkaa 25. toukokuuta 2019., jolloin Porkkalanniemeltä löytyy vanhasta vajasta miehen ruumis. Sormienjälkien perusteella mies tunnistetaan Toni Pajuseksi, pikkurikolliseksi jonka kontolla on lähinnä petoksia ja huumausainerikoksia. Pajusta on ammuttu reiteen, mutta varsinainen kuolinsyy on päähän osunut voimakas isku.

Samaan aikaan ylikonstaapeli Veli-Matti Suojanen pelkää perheensä puolesta. Hän on joutunut erään kiinniottamansa rikollisen silmätikuksi. Miehen lähettämät viestit ovat luokkaa ”Terve vaan, apina!”, mutta kodin lähellä pyörivä auto todistaa hänen tarkkailevan perhettä. Vaimolleen Veli-Matti kertoo asiasta vasta, kun tämä suuttuu toden teolla miehensä poissaolevuudesta ja yrmeydestä. Tässä vaiheessa uhkailija on jo haastettu oikeuteen.

Huolenaiheena Veli-Matilla on myös Jussi-ystävä. Miehet ovat tunteneet toisensa jo kouluajoista lähtien ja Veltsu on kerran pelastanut toverinsa uhkaavasta tilanteesta. Nyt vaikuttaa siltä, että Jussi on taas pulassa. Avioliitto on ohi, firma rahavaikeuksissa ja luottaminen höveliin lainanantajaan paha virhe. Jussi vajoaa hämäräpuuhiin yhä syvemmälle ja oma henkikin saattaa olla vaarassa, mutta onko Veltsusta tällä kertaa auttajaksi?

Ongelmana on se, että Jussi ei vaikuta uskottavalta eikä Veli-Matin ole vaikea huomata sitä. Sen näkee ystävän silmistä. Vaikka kysymykset raivostuttavat Jussia, Veli-Matti tietää, että hän on tiukan paikan tullen se, jolta Jussi pyytäisi apua. Ellei poliisilta, niin ensisijaisesti ystävältä, joka nyt sattuu olemaan poliisi.

Rantsi kuvaa monipuolisesti henkilöidensä tunteita. On pelkoa omaisten puolesta, on sairauksien pelkoa, on pelkoa omasta mielenterveydestä, on riittämättömyydentunnetta, on syyllisyydentunnetta. On myös vihaa ja turhautumista, vaikka etenkin poliisin pitäisi säilyttää malttinsa provokaationkin edessä.

Viha. Tunteen kanssa on opeteltava elämään. Hyvän on voitettava, vaikka paha yrittää pilata kaiken kauniin ja tärkeän.

Sinun puolestasi vuodatettu -teos kuvaa tarkasti poliisin työtä eri vaiheissaan. Aina tieto ei kulje osastolta toiselle, mutta kaikkitietävän kertojan ansiosta lukija on hyvin perillä yksityiskohdista ja risteävistä suhteista. Joitakin asioita jää vielä auki, kun kertomus päättyy vuoden 2020 tammikuuhun. Ehkäpä jatkoa on tulossa.

PS. Kirjan nimi Sinun puolestasi vuodatettu on hieman turhan melodramaattinen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti