3.6.2020

VERKIN, EDUARD: Sahalinin saari


Kustantaja: Like 2020
Alkuteos: Ostrov Sahalin
Suomennos: Kirsi Luoma

Eduard Verkin (s. 1975) on palkittu venäläinen kirjailija. Teos Sahalinin saari on tieteiskirjallisuutta, dystopia ajasta jolloin miltei koko maailma on tuhoutunut. Siitä saattaa löytää ennusmerkkejä ja yhtymäkohtia omaan aikaamme.

Ydinsota on lähtenyt liikkeelle nyrkkeilyottelusta, jossa Pohjois-Korean edustaja häviää amerikkalaiselle. Tyrmäyksestä kuluu vain kahdeksantoista minuuttia, kun ohjukset jo lentävät amerikkalaisiin tukikohtiin. Parissa päivässä tuhoutuu Venäjä, Kiina ja Pohjois-Amerikka. Kun mantereella puhkeaa tuhoisa tauti, puhdistaa saarivaltio Japani sen rannikot ydinaseita ja kemiallisia aseita käyttäen.

Japani jää siis ”sivilisaation viimeiseksi soihdunkantajaksi”, mutta entisellään ei ole sekään. Meret ovat saastuneet, kaikki linnut kadonneet. Koirat ovat muuttuneet tarunomaisiksi olennoiksi eikä muitakaan eläimiä ole rajusti lisääntynyttä karhukantaa lukuun ottamatta. Kaikista murheellisinta on tietenkin lasten puuttuminen.

Kirja alkaa tilanteesta, jossa nuori naistutkija Siren matkustaa Japanista Sahalinin saarelle. Hän työskentelee tulevaisuudentutkijana soveltavan futurologian laitoksella, etnografian osastolla. Ohjaava professori on vakuuttunut siitä, että juuri Sahalinilla ovat havaittavissa tulevaisuuden suuntaviivat. Siren on etuoikeutetusta perheestä esi-isiensä ansiosta ja voi odottaa matkansa aikana sen mukaista kohtelua. Ulkonäkönsäkin ansiosta hän saa huomiota, sillä hän on perinyt venäläistaustaiselta äidiltään siniset silmät.

Sahalinin saari vaikuttaa ankealta tsunamien ja maanjäristysten riepottamalta rangaistussiirtolalta. Sinne lähetetään kiinalaisia ja korealaisia pakkotyöhön kaivoksille kaivamaan hiiltä ja ennen kaikkea äärimmäisen arvokasta reniumia. Renium on itsessään myrkytöntä, mutta sen rikastamisprosessi tappaa työntekijät muutamassa vuodessa. Saaren vankiloihin puolestaan tuodaan japanilaisia pikkurikollisia ja mielipidevankeja. Mielenterveysongelmat ovat yleisiä niin vankien kuin vartijoiden keskuudessa.

Yhtäältä se sulkee sisäänsä keisarikunnan ihmisyhteisön vahingollisia aineksia; murhaajia, rosvoja, lapsenraiskaajia, psykopaatteja ja muita heittiöitä, jotka voivat pieninäkin määrinä tuhota minkä tahansa yhteiskunnan. Ja toisaalta Sahalin on ottanut vastaan kaikki, jotka pakenivat sodan jälkeen mantereelta.

Siren saa tutkimusmatkalleen oppaaksi ja vartijaksi venäläisen Artjomin, joka on viranomaisten hyväksymä palkkasoturi. Artjom on valpas, nopeaälyinen ja taitava, mutta hento Siren osoittautuu yllättäen monessa suhteessa hänen vertaisekseen. Kiertomatkasta muodostuukin kahden sankariainesta omaavan ihmisen selviytymistarina. He joutuvat selviytymään maanjäristyksestä, vankilasta karanneiden vankien hyökkäyksestä, pohjoiseen pakenevien kinujen (= kiinalaisten) ahdistelusta ja lopulta mantereelta saarelle rantautuneen pikaraivotaudin seurauksista.

Pikaraivotauti eli PRT tuo väistämättä mieleen nykyhetken koronapandemian korotettuna ties monenteenko potenssiin. Sirenin mukaan PRT ei ole luonnollista alkuperää, vaan Pohjois-Koreassa taistelukäyttöön suunniteltu geenitekninen tuote. Virus leviää puremasta ja jo noin kolmen minuutin päästä elimistössä on tapahtunut peruuttamattomia vaurioita. Noin kahden viikon kuluttua vahvinkin ihminen kuolee lihaskouristusten ja aivohalvausten näännyttämänä nälkään ja nestehukkaan.

… taudin viime vaiheessa raivotautisten ryhmät osoittavat alkeellisia merkkejä joukkoälystä ja käyttäytyvät jotakuinkin samoin kuin mehiläisparvi, muurahaisyhdyskunta tai alkueläinkolonia. Kolmannessa vaiheessa tartunnan saaneiden joukko liikkuu yleensä kohtalaista vauhtia yhteen ja samman suuntaan, ja vaikka yksilöiden näkö onkin heikentynyt, ryhmä tunnistaa terveen ihmisen pitemmän matkan päästä kuin yksittäinen taudinkantaja. Terveen ihmisen havaittuaan parvi kiihdyttää vauhtiaan.

Sahalinin saari -romaani on ahdistava ja paikoin suorastaan raaka, mutta kevennystäkin löytyy. Koko Sahalin ei suinkaan ole kokonaan tuhoutunut, vaan Siren näkee kiertomatkalla myös lumoavan kauniita näkymiä ja vehreää luontoa. Hän tapaa ihmisiä, jotka pyrkivät auttamaan köyhiä, sairaita ja vammaisia eivätkä hylkää näitä, vaikka voisivat jättää kaiken ja paeta saarelta pois. Oma lukunsa on Artjomin ja Sirenin välille kehittyvä lämmin ystävyys, jolla on merkitystä tulevaisuudenkin kannalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti