11.6.2020

JOHN, D. B.: Pohjoisen tähti


Kustantaja: Bazar 2020
Alkuteos: Star of the North
Suomennos: Kristiina Vaara

Brittiläinen D. B. John on lastenkirjojen toimittaja ja kirjailija, joka on vieraillut Pohjois-Koreassa useita kertoja. Idea Pohjoisen tähti -teokseen syntyi vuonna 2012, kun turistiryhmää patistettiin päivittäin kumartamaan jollekin Kim Il-sungin lukemattomista patsaista. Maa kieltää uskonnot, mutta palvoo Kimin dynastiaa! Ja asioita tutkittaessa paljastui muita yhtä kummallisia asioita.

Pohjoisen tähti -trillerissä seurataan kolmen eri henkilön vaiheita. Ensinnäkin on amerikkalainen Jenna (korealaiselta nimeltään Jee-min), joka äitinsä puolelta on korealainen ja isänsä puolelta afrikkalais-amerikkalainen. Jenna puhuu koreaa ja on tutkijana perehtynyt syvällisesti Pohjois-Korean tilanteeseen. Vuonna 2010 hän on kolmekymmentävuotias yliopiston opettaja ja kouluttautumassa CIA:n agentiksi.

Jennalla on henkilökohtainen syynsä liittyä salaiseen palveluun. Vuonna 1998 hänen kaksoissisarensa Soo-min katosi yhdessä poikaystävänsä kanssa Etelä- ja Pohjois-Korean rajan lähellä sijaitsevalta rannalta. Pitkään uskottiin, että pariskunta hukkui, mutta nyt on herännyt epäilyjä siitä, että nuoret olisikin jostain syystä kaapattu Pohjois-Koreaan.

Pohjois-Koreassa seurataan everstiluutnantti Cho Sang-hon vaiheita. Hän ja vanhempi veljensä Yong-ho ovat nousemassa merkittävään asemaan, Yong-ho suorastaan Kim Jong-unin luottomieheksi. Veljeään vakavampi ja järkevämpi Cho pelkää korkeaan virkaan automaattisesti liittyviä taustojen tarkastuksia. Veljekset on pieninä adoptoitu arvovaltaiseen perheeseen lastenkodista, joten heidän verenperinnössään saattaa hyvinkin olla jotain raskauttavaa. Millainen rangaistus kohtaisi heitä ja heidän perheitään, jos luokkataustasta nyt paljastuisi jokin tahra?

Esimiehensä eron vuoksi englannintaitoinen Cho kuitenkin on se, joka johtaa pohjoiskorealaisen valtuuskunnan matkaa New Yorkiin. Näennäisesti valtuuskunta hieroo rauhaa, mutta tosiasiassa yrittää puristaa amerikkalaisilta mahdollisimman paljon tarvikkeita ja kovaa valuuttaa. Pohjimmiltaan rehellinen Cho hämmentyy pahoin, kun amerikkalaisten joukkoon kuuluva Jenna alkaa esittää outoja kysymyksiä. Mitä tapahtuu leiri 22:lla? Miksi maahan on kaapattu muunmaalaisia, kuten esimerkiksi Jennan sekarotuinen kaksoissisar?

Rouva Moon taas on Pohjois-Korean syrjäseudulla asusteleva tarmokas ja ovela vanhus. Hän yrittää saada lisäelantoa myymällä torilla leivonnaisia ja ruokaa. Rouva Moon ei enää innostu iskulauseista eikä usko kansalaisten tasa-arvoon.

Sinä päivänä, kun hän näki kylän lapsia nyppimässä häränpaskaa löytääkseen siitä sulamattomia siemeniä ruoakseen, jokin hänen sisällään muuttui, ja lopullisesti… Rakas johtaja tunsi kansansa tuskan ja itki heidän puolestaan. ”Olen kanssanne tällä vaativalla marssilla”, hän sanoi heille. ”Siitä, joka kestää nämä koetukset, tulee todellinen vallankumouksellinen.” Televisiouutisissa näytettiin, kuinka hän söi yksinkertaisia perunaruokia solidaarisuudesta kansan ahdingolle, mutta rouva Moonin silmissä hänen mahansa näytti runsaammalta kuin koskaan.

Keskeisimmistä henkilöistä kukin edustaa jotain Pohjois-Koreaan liittyvää näkökulmaa. Rouva Moon näkee tavallisten ihmisten puutteenalaisen ja tarkkaan valvotun elämän, mutta myös alttiuden joukkohysterialle. Cho puolestaan elää eliittiluokalle tarjotussa ylellisyydessä, mutta hänkin täynnä vainoharhaista pelkoa siitä, että kaikki saattaa hetkenä minä hyvänsä romahtaa. Jennan välityksellä saadaan asiaan perehtyneen ulkopuolisen tutkijan viileä arvio Pohjois-Koreasta ja sen johtajasta.

Vainoharhaisella ja kieroutuneella tavalla Kim Jong-il on hyvin rationaalinen. Hän on selviytyjä, pelaa huonoilla korteilla mutta taidokkaasti. Hänen aseensa suojelevat häntä meiltä. Nälkä suojelee häntä kotona. Hänen kansansa jaksaa ajatella ainoastaan sitä, mistä seuraava ateria tulee, ei kapinointia. Ja hän tappaa heitä niin paljon kuin on tarpeen pysyäkseen vallassa.

Pohjoisen tähti kuvaa Jennan yritystä löytää siskonsa. Trillerinä se ei ole mitenkään poikkeuksellinen, vaan parasta antia ovat kuvaukset Pohjois-Koreasta. Ihmisten selviytymiskeinot mahdottomalta tuntuvassa tilanteessa, huumeet, lahjonta, bowibun (valtion turvallisuusministeriön) rajaton valta, kidutuskeinot ja teloitukset, komeat puheet ja iskulauseet, totuuden vääristely ja pimittäminen. Kirjan lopussa kerrotaan siitä, mitkä romaanin uskomattomilta tuntuvista elementeistä perustuvat tosiasioihin.

Entä onko Pohjois-Korealle langetetuista sanktioista kirjailijan arvion mukaan mitään hyötyä? Eipä ole, päinvastoin. Mutta haluaako Pohjois-Korea itse eroon sanktioista? Siihenkin kirjasta löytyy näkökulma.

Sanktiot pelaavat suoraan Kimin pussiin. Eristys, jonka ne aiheuttavat, tekee hänestä voimakkaamman, ei heikompaa, ja kokoaa kansan hänen taakseen tietynlaisella uhmakkaalla nationalismilla. Mitä syvemmin hänet eristämme, sen vaarallisempi hänestä tulee.

2 kommenttia:

 1. Minä pidin kovasti tästä kirjasta.
  Jatkoakin on kuulemma luvassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva juttu, jos jatkoa tulee! Tarina jäikin jollakin tavalla auki.

   Poista