31.1.2022

GIORDANO, PAOLO: Jopa taivas on meidän

Kustantaja: Aula & Co 2021

Alkuteos: Divorare il cielo (alkuteos 2018)

Suomennos: Leena Taavitsainen-Petäjä

On tarina jonka sinä tunnet, mutta se ei ole ainoa. Tarinoita on kaksi. Ei ole niin, että toinen on totta ja toinen valhetta, vaan ne ovat aitoja ja tosia molemmat… Tarinasta on kaksi versiota, jotka ovat kuin laatikon vastakkaiset sivut: jos näet toisen, sinun ei ole mahdollista nähdä toista, siihen auttaa vain intuitio.

Jopa taivas on meidän -teoksen minäkertoja on Teresa, joka kirjan alussa 1990-luvulla on vielä koulutyttö ja tarinan lopussa 32-vuotias elämää kokenut nainen. Hänen välityksellään käsitellään kauniin runollisesri ja kuulaasti kirjan suuria kysymyksiä: ihmisen vastuuta luonnosta ja toisista ihmisistä sekä uskon ja rakkauden voimaa.

Torinolaisella Teresalla on tapana viettää kesälomansa isoäidin huvilalla Spezialen kylässä paahteisessa eteläitalialaisessa Apuliassa. Jossain vaiheessa elämänmeno mummin luona alkaa teinitytöstä tuntua tylsältä, joten isä laitattaa hänelle houkutukseksi puutarhaan uima-altaan. Teresa ei siitä loppujen lopuksi kovin paljon innostu, mutta eräänä yönä hän herää siihen, että altaassa polskii kolme alastonta nuorukaista.

Pojat ovat naapurustossa sijaitsevalta maatilalta, jonka omistaa omaa uskonnollista näkemystään noudattava Cesare vaimonsa kanssa. Nuorukaisista vanhin on Cesaren oma poika Nicola, mutta ehkä rakkain miehelle on siskonpoika Bern. Lisäksi mukana on albiino Tommaso, joka on haettu orpokodista ja josta Cesare pitää huolta rahallista korvausta vastaan. Maatilan elämää sävyttävät kunnioitus kaikkea luotua kohtaan, rukoilu ja syvälliset keskustelut tammipuun alla.

Bernin tummien ja hieman karsastavien silmien katse vangitsee Teresan koko loppuiäksi, vaikka elämä ei etenekään suoraviivaisesti. Bernin kapinointi maatilan rajoittuneisuutta ja uskonnollisuutta vastaan hajottaa yhteisön, mutta uusi kommuuni muodostuu, kun Teresa ja Bern vuosien päästä tapaavat uudelleen. Seuraa Teresan elämän paras jakso, suunnattoman onnen ja täyttymyksen aika.

Kaikki kuului meille. Puut, matalat muurit, taivas. Taivaskin kuului meille, Teresa.

Etelä-Italian ikiaikaisia oliivipuulehtoja alkavat koetella ilmastonmuutoksen tuomat loiset, jolloin maatilan asukkaat aktivoituvat taisteluun luonnonmukaisen elämän puolesta. Kommuunin hajottavat näkemyserot siitä, miten kovia otteita tulisi käyttää leväperäisiä tai ahneita tilanomistajia vastaan, mutta Teresan ja Bernin eron syy on paljon kipeämpi ja henkilökohtaisempi: lapsettomuus.

Vuosia myöhemmin Teresalle paljastuu, että hän on nähnyt asioista vain tietyn osan ja ollut täysin tietämätön monista tapahtumista ja ihmisten välillä vallinneista tunteista. Jotkut ovat kokeneet kaunaa ja katkeruutta Teresaa itseään kohtaan, kun taas Bern on koko ajan kilvoitellut kohti henkisyyttä ja rakkautta, joka sulattaisi sisäänsä niin luonnon ja ihmisen kuin Jumalankin.

Miete numero 56: Minkä arvoinen on yksittäisen ihmisen elämä? Onko se arvokkaampi kuin puun elämä? Kuinka monta puuta näin ollen tarvitaan, jotta ne vastaavat arvoltaan tuon ihmisen elämää? Kymmenen? Viisikymmentä? Miljoona? Minä puolestani ajattelen, etten ole sen arvokkaampi kuin tien varrella kasvava ruohonkorsi.

Paolo Giordano (s. 1982) on teoreettisen fysiikan tohtori ja Italian kansainvälisesti tunnetuimpia kirjailijoita. Hänen esikoisteoksensa Alkulukujen yksinäisyys (2008) oli arvostelu- ja myyntimenestys ja voitti Italian arvostetuimmat kirjallisuuspalkinnot Premio Stregan ja Premio Campiellon. Kirjasta on tehty myös elokuva. Vuonna 2020 Giordano julkaisi esseemäisen tietokirjan Tartunnan aikaan, joka oli ensimmäinen koronapandemiasta julkaistu teos.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti