2.5.2016

KAKSI DEKKARIA LAPSIIN KOHDISTUVASTA VÄKIVALLASTA

WENNSTAM, KATARINA: Kivisydän


Kustantaja: Otava 2016
Alkuteos: Stenhjärtät
Suomennos: Anja Metsäpirtti

Ruotsalainen Katarina Wennstam (s. 1973) tapaa pureutua yhteiskunnan kipukohtiin. Niin myös trilogiaksi aiotussa uudessa sarjassaan, jonka ensimmäinen osa Petturi ilmestyi suomeksi viime vuonna. Se käsitteli toisaalta jalkapalloiluun liittyviä lieveilmiöitä (etenkin lajin sisällä vallitsevaa homofobiaa) ja toisaalta ruotsalaisten suhtautumista maahanmuuttajiin. Kivisydän on sarjan toinen osa. Osia yhdistää kulloisiakin tapauksia tutkiva naiskaksikko: rikostarkastaja Charlotta Lugn ja oikeusavustaja / apulaissyyttäjä Shirin Sundin.

Kuusikuukautinen tyttövauva, Gloria, kiidätetään tajuttomana ensiapuun. Röntgenkuvissa paljastuu niin suuri aivovaurio, ettei lääkäreillä ole kuin yksi selitys: joku on ravistellut pienokaista usean sekunnin ajan hyvin voimakkaasti. Kukaan ei tunnusta sellaista tehneensä. Isä tosin on suuri kuin karhu ja työtoverinsa mukaan tietämätön omista voimistaan. Hän myös suhtautuu lapsensa tilanteeseen omituisen välinpitämättömästi. Äiti puolestaan on pieni ja hento ja aivan uuvuksissa. Mahdollisia syyllisiä ovat vanhempien ja perheen kahden pojan ohella myös isovanhemmat ja perheen lastenhoitaja. Onko Glorian pahoinpitelijällä kivisydän, kun elämän ja kuoleman välimaastossa häilyvän lapsen kohtalo ei häntä muserra ja saa tunnustamaan?

Poliisit, oikeuslaitoksen edustajat ja sosiaaliviranomaiset tutkivat surullista tapausta sinnikkäästi, mutta askelia eteenpäin ei tunnu löytyvän. Rikostutkimuksen ohella seurataan myös tutkijoiden yksityiselämää. Apulaissyyttäjä Shirin Sundin on iranilaista syntyperää, mutta naimisissa ruotsalaisen lääkärin kanssa. Hän on vieraantunut perinteisistä iranilaisista tavoista ja hieman suvustaankin. Avioliitossakaan kaikki ei ole kunnossa, mutta mikä mättää? Rikostarkastaja Charlotta Lung puolestaan painiskelee äitiinsä kohdistuvan kaunan kanssa. Kumpikin nainen paneutuu pienen Glorian kohtaloon sydän vereslihalla. Ehkä se vaikuttaa myös heidän yksityiselämässään tekemiinsä ratkaisuihin.

Luoja tietää kuinka paljon on lapsia, joiden koettelemuksista emme koskaan saa tietää, hän huokaa mielessään. Kaikki ne, joita satutetaan, mutta ei niin pahasti että he joutuvat sairaalaan? Kuka heidät huomaa? Kuka heitä auttaa?

Wennstam käsittelee tunteita herättävää aihettaan taitavasti. Mitään toimintatrilleriä ei ole luvassa, vaan tapahtumat ovat hiljaisia ja suruntäyteisiä. Syyllinen on toki syyllinen, mutta samalla hän on myös uhri. Syyt tekoon pystyy ymmärtämään.
Enlarge cover
Lomakkeen yläreuna

BJØRK, SAMUEL: Minä matkustan yksin


Kustantaja: Otava 2016
Alkuteos: Det henger en engel i skogen
Suomennos: Päivi Kivelä

Samuel Bjørk on kirjailijanimi, jonka takana on norjalainen kirjailija, käsikirjoittaja ja muusikko Frode Sander Øien. Hän on kirjoittanut viisi näytelmää ja julkaissut kaksi arvostelumenestyksiksi noussutta romaania sekä kuusi musiikkialbumia. Minä matkustan yksin on hänen ensimmäinen dekkarinsa, mutta jatko-osia on luvassa. Sarjat nimittäin myyvät hyvin.

Metsästä löytyy puuhun ripustettuna pienen tytön ruumis, hieman myöhemmin toinenkin. Tytöt on puettu nukenvaatteita muistuttaviin hieman vanhanaikaisiin mekkoihin, kummallakin on selässään kirjoja sisältävä reppu ja kaulassaan lappu ”Minä matkustan yksin”. Kumpikin tyttö on kuusivuotias eli aloittamassa koulunkäyntiä. Onko tämä merkityksellistä? Tapausta kutsutaan tutkimaan poliiseista taitavimmat, keski-ikäinen Holger Munch ja nuori Mia Krüger. Mia on ylivertainen löytämään yksityiskohtien sekamelskasta tärkeimmät ja vetämään niistä intuitiivisesti uudenlaisia johtopäätöksiä. Toisaalta Mialla on myös paha henkilökohtainen ongelma: halu seurata huumeiden yliannostukseen kuollutta kaksoissisartaan rajan toiselle puolelle. Ensin on kuitenkin löydettävä ovela ja suunnitelmissaan pilkuntarkka murhaaja, ettei lisää lapsia kuolisi.

Poliisi joutuu puurtamaan hitaasti eteenpäin, uusia johtolankoja löytyy harvakseltaan ja ylimielinen murhaaja ilakoi sekä heidän että lehtimiesten kustannuksella. Lukijan taas on vaikea tietää, mitkä juonenhaarat liittyvät pienten tyttöjen tapaukseen ja mitkä ovat vain hämäämässä. Tarina pysyy kyllä hyvin kasassa ja lopussa kaikki langat vedetään selkeästi yhteen. Jännitys säilyy hyvin, vaikka loppuratkaisu ei täysin yllätäkään.

Bjørkin dekkarissa tietenkin kauhistaa ennen kaikkea se, että väkivalta kohdistuu pieniin lapsiin. Onneksi se ei kuitenkaan ole yhtä raaka ja ahdistava kuin esimerkiksi Erik Axl Sundin Varisyttö-trilogia. Kirja ottaa kantaa lasten kohteluun yleisemminkin. Keitä ovat ”kristityt tytöt” uskonnollisen yhteisön ylläpitämässä talossa ja mitä heille siellä tehdään? Urheat pienen veljekset Tobias ja Torben puolestaan joutuvat selviytymään omillaan, kun vanhemmat häipyvät pitkiksi ajoiksi omille teilleen, ja kärsimään pahoinpitelystä silloin, kun vanhemmat ovat kotona. Totta on lausahdus:

Kaikki ihmiset eivät sovi vanhemmiksi, joillakin ei pitäisi olla lapsia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti