2.8.2021

AUDRAIN, ASHLEY: Lapsi rakas

Kustantaja: Otava 2021

Alkuteos: The Push

Suomennos: Oona Nyström

Lapsi rakas -romaanin ”minä” eli kertoja on Blythe-niminen nainen ja ”sinä” puolestaan hänen aviopuolisonsa Fox, jolle kertomus on suunnattu. Kursiivilla kirjoitetut luvut valottavat Blythen taustaa. Näkökulmat vaihtuvat vilkkaasti ja lukeminen etenee joutuisasti, sillä luvut ovat lyhyitä. Kirjassa on jännitystä ja häivähdys kauhuakin, mutta mitenkään sietämättömän jännittävä se ei ole.

Blythellä on sukurasitteita. Sekä hänen isoäitinsä Etta että äitinsä Cecilia ovat olleet ympäristön määritelmän mukaan ”hermoheikkoja”, tehneet kiukunpuuskissa lapsilleen pahaa ja lopulta hylänneet nämä. Kuinka Blythestä siis saattaisi tulla hyvä äiti? Aviopuolisonsa vuoksi hän kuitenkin yrittää.

En enää nähnyt itseäni äitini tyttärenä. Näin itseni sinun vaimonasi. Olin teeskennellyt vuosikausia sopivani sinulle täydellisesti. Halusin pitää sinut tyytyväisenä. Halusin olla kuka tahansa muu kuin oma äitini. Joten minäkin halusin lapsen.

Tytär, Violet, osoittaa pienestä pitäen, ettei voi sietää äitiään. Blythen kosketus saa pienokaisen hillittömän raivon valtaan ja iän lisääntyessä lapsen ilkeys tuntuu vain kasvavan ja olevan yhä tarkoituksenmukaisempaa. Fox-isä kuittaa Blythen puheet väsymyksen aiheuttamiksi väärinkäsityksiksi, mutta tyttö kohteleekin isäänsä aina mallikelpoisesti ja palvovasti.

… hän sulautui ihoosi ja näytti siltä kuin olisi halunnut jäädä siihen, osaksi sinua. Minun lämpöni ja tuoksuni eivät tuntuneet merkitsevän hänelle mitään. Ihmiset puhuvat siitä, miten lapsi tunnistaa äidin sydämen sykkeen ja kohdussa kuulemansa tutut äänet, mutta minä tunnuin olevan hänelle kuin vieras manner.

Tilanne on aivan toinen, kun perheen toinen lapsi, Sam-poika, syntyy. Blythe antautuu nyt äitiydelle täysillä, omii pojan itselleen ja sulkee kuplan ulkopuolelle niin miehensä kuin tyttärensä.  Violet vaikuttaa ensin kiinnostuneelta pikkuveljestään, mutta rupeaa sitten taas etääntymään. Selvästikin isä riittäisi hänen perheekseen. Muiden ihmisten ollessa paikalla hän kuitenkin osaa taidokkaasti esittää suloista ja huolehtivaista isosiskoa.

Hänen halveksuntansa oli muuttunut uuvuttavista raivokohtauksista, jotka olivat aiemmin saaneet minut itkemään, harkitun laskelmoivaksi kylmyydeksi. Se, miten tyynesti ja päättäväisesti hän jätti minut huomiotta oli jotain, mihin melkein seitsemänvuotiaan ei olisi uskonut kykenevän. Hyiset katseet. Pohjaton halveksunta. Passiivinen vastarinta kaikkeen, mitä pyysin häntä tekemään…

Kirjan mittaan lukijan mielessä vaihtelevat kysymykset. Onko Violet oikeasti jo pienestä pitäen kykenevä suunnitelmalliseen pahuuteen ja vahingontekoon? Vai onko niin, että Violet aistii äitinsä epäluulot ja torjuvuuden ja peittää haavoittuvaisuutensa kylmyydellä? Onko hän vain surullinen ja yksinäinen tyttöressu, jota tulisi sääliä? Onko Blythe itse tasapainoton ja arvaamaton nainen, jonka puheisiin ei kannata luottaa? Lopullista vastausta kysymyksiin joutuu odottamaan kirjan viimeiseen lauseeseen saakka.

Kanadalainen Ashley Audrain (s. 1982) on työskennellyt tiedotuspäällikkönä Penguin Books -yhtiössä. Lapsi rakas on hänen esikoisteoksensa. Se on luokiteltu jännitysromaaniksi, mutta enemmän se on kuitenkin kertomus äitiydestä. Joskus äitiys tuottaa onnea ja tyydytystä, mutta joskus asiat eivät suju yrityksestä huolimatta. Toisaalta kirjassa on myös lapsen näkökulma, kaipaus saada äidiltä huomiota ja rakkautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti