24.6.2013

DE LA MOTTE, ANDERS: Peli

Kustantaja: Otava 2013
Alkuteos: [Geim]
Suomennos: Maija Kauhanen

Anders De la Motte (s. 1971) on entinen poliisi. Hän on työskennellyt turvallisuuspäällikkönä yhdessä maailman suurimmista IT-yrityksistä ja toimii nykyään kirjailijantyönsä ohella kansainvälisenä turvallisuuskonsulttina. De la Motten teos Peli voitti vuonna 2010 Ruotsin dekkariakatemian parhaan esikoisdekkarin palkinnon. Kirja tarjoaa sisäpiiriläisen näkökulman IT-maailmaan ja sosiaalisen median kulisseihin, mutta on tarpeeksi helppolukuinen IT-alaa tuntemattomallekin. Peli on ensimmäinen osa trilogiaksi suunnitellusta sarjasta.

Henrik Petterson eli HP on laiska ja töitä vieroksuva nuorukainen. Hän elää mieluummin siskonsa tai ystäviensä siivellä, bailaa, juo, nai ja pelaa tietokoneella. Varastelukaan ei ole vierasta. Eräänä aamuna metron penkillä nököttää erikoisen näköinen kännykkä eikä HP tietenkään voi vastustaa kiusausta – uudenmallisesta kosketusnäyttöpuhelimesta luulisi saavan hyvän hinnan. Puhelin ei kylläkään tunnu toimivan, kunnes yhtäkkiä näytölle ilmaantuu teksti:

Wanna play a game? YES or NO?

Kyllä-vastaus tuo näytölle toimintaohjeen, helpon tehtävän. HP epäilee ensin että kyseessä on pila, mutta eipä taida ollakaan. Tehtävistä kuvatut videot leviävät verkossa ja saavat kommentteja. Pisteitä kertyy ja rahaa tulee niiden perusteella. HP suorastaan humaltuu ihailusta ja suosiosta ja haluaa aina vain ylemmäs taulukossa. Kenellekään ulkopuoliselle ei Pelistä saa kertoa mitään, se on Rule Number One, mutta entä sitten kun tehtävä koskee HP:n omaa siskoa? Rebecca-sisko on kaiken lisäksi poliisi…

Kirja on ajan hermolla aihepiirinsä suhteen. Kuvaus on niin vakuuttavaa, että lukija menee siihen täysillä mukaan ja joutuu lopussa kelaamaan asioita hieman hämmentyneenä uudestaan. Kirjan kieli on nykyaikaista slangienglannin sekaista puhekieltä ja siksi värikästä. Henkilöhahmot ongelmineen ja ristiriitaisine tunteineen vaikuttavat aidoilta. Mielenkiintoinen tuttavuus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti