24.8.2015

LAAKSONEN, HELI: Lähtisiks föli?

Kustantaja: Otava 2015

MITÄ MÄÄ TIÄRÄN
LÄHTEMISEST?

Kun ammattinimekkeenä on ”sanamaija”, on kaikkea olemista, tulemista ja lähtemistä vastustavan Heli Laaksosen lähdettävä runokiertueelle ympäri Suomea ja hieman Suomenmaan ulkopuolellekin. Auto nimeltä Vappu vie perille, vaikkei kuskin tai kyytiläisten kartanlukutaito olisikaan kaikkein parhaimmasta päästä eikä navigaattori käytössä ihan periaatteellisista syistä. Kaikenlaisia kommelluksia voi esiintyessä sattua, mutta viihdyttämäänhän sitä on tultu! Pääasia on, että yleisö nauttii, liikuttuu ja riemastuu. Ja jopa miehet nauravat! Monenlaisissa paikoissa tulee käytyä, erikoisimpana varmaan Hämeenlinnan vankila. Samanlaisia ovat kuulijat sielläkin, mutta esiintyjä itse murhettuu heidän puolestaan.

Jos vankilan haju saatais purkki ja joku ex-vanki lähtis purkin kanssa kiärtämä Suamen kouluis, vois monelt haihtu luulo alamailman hohrokkuurest yhrel nuuhkauksel. Haju ei tyrmä, see vihja. Sommelieri vois erotta siit tunkka, suru, kainalohike, kotoikävä ja kylmi kivi.

On Laaksosella muitakin murhetuksen hetkiä. On paniikkia ennen esitystä ja painajaisunia aina silloin tällöin. On huolta kuntaliitosten aiheuttamasta kotiseuturakkauden ja paikallistuntemuksen katoamisesta. Ja murteiden.

Misä enne luk Elimäki, Valkeala, Sippola, Kuusankoski, luke nyy Kouvola, Kouvola, Kouvola, Kouvola.

MITÄ MÄÄ TIÄRÄN
KELTUAISEST?

No, ainakin sen, että tämä on Fölikirjan viimeinen luku. Sitä ennen on käsitelty niin sielua kuin syömistä, niin rekkoja kuin runoautoja, niin räntäsadetta kuin auringonlaskua. Kirjan keskellä on kartta, jonka perusteella perille löytäminen kyllä saattaa olla oikeasti kyseenalaista. Turku on siirtynyt itärajan tuntumaan (Monacon eteläpuolelle) ja Helsinki Suomen vyötärön paikkeille lähelle Frankfurtia. Tuleepa tässä kirjassa tunnetuksi sekin, että Heli Laaksonen osaa kirjoittamisen lisäksi myös piirtää.

Lähtisiks föli? -kokoelma rakentuu lyhyistä luvuista, joiden otsikko alkaa sanoilla MITÄ MÄÄ TIÄRÄN ja jatkuu jollakin paikannimellä tai asialla. Laaksonen kertoo sitten niistä kaiken, minkä tietää ja hyvin avomielisesti kertookin.  Sanamaija hallitsee värikkään ja eloisan kielenkäytön, lauseet lentävät ja lounaissuomalainen murre hykerryttää. Hauskuuteen liitetty ripaus vakavuutta rikastuttaa kirjan antia.

Et sorsan sinine siipsulk on taivaankappala. Et elämä on kallis ja harvinaine ko ponin päiv kaurapellos. Et o runo arvost, ko miältiätty sano ruakpöyräs, et ei mul köyhäl miähel ol vara viärä sunt ulos syämä, mut mää olen kuarinu sul peruna.

PS. Heli Laaksosen sanoin: Kiitos ja syrämekuva teil kaikil, ketkä kirjoi luvette!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti