13.6.2019

SARENBRANT, SOFIE: Avoimet ovet


Kustantaja: WSOY 2019
Alkuteos: Visning pågår
Suomennos: Veijo Kiuru

Sofie Sarenbrantin (s. 1978) Emma Sköld -sarja on Ruotsissa valtavan suosittu, ehkäpä nuoren ja kunnianhimoisen sankarittarensa ansiosta. Jostain syystä suomentaminen on aloitettu sarjan kolmannesta osasta Avoimet ovet, joka oli Ruotsissa vuoden 2015 myydyin salapoliisiromaani. Todennäköisesti sarjan aiemmissa osissa on pohjustettu ihmisten elämänvaiheita ja heidän välisiään suhteita, mutta juoneen pääsee kyllä hyvin kiinni näinkin. Vuoden 2019 aikana ilmestyvät suomeksi vielä sarjan neljäs osa Osasto 73 ja viides osa Kerjäläinen.

Hienostoalueella on suuri omakotitalo myynnissä. Cornelia on vuosia kärsinyt aviopuolisonsa Hansin väkivaltaisuudesta, mutta vasta halu suojella kuusivuotiasta Astrid-tytärtä on saanut hänet hakemaan avioeroa. Asunnon myyntihinnasta riippuu, miten hyvän tulevaisuuden Cornelia pystyy järjestämään itselleen ja tyttärelleen.

Kukaan ei pysty ymmärtämään, millaista hänellä on ollut. Miten hirvittävää on joutua fyysisesti ja psyykkisesti pahoinpidellyksi omassa kodissaan. Missä turvallisuuden pitäisi olla päivänselvyys. Hän ei edes ollut uskonut, että se olisi mahdollista, kaikki mitä hän on joutunut kokemaan. Todellisuus on pahempi ja likaisempi kuin inhottavimmatkaan keksityt tarinat, joita hän oli lukenut. Vuosien mittaan karttunut pelko ja voimattomuus ovat turruttaneet hänet ja olleet tehdä hänestä tahdottoman robotin.

Asuntonäyttö tuntuu sujuvan hyvin. Seinissä ei enää näy veriroiskeita eikä kukaan ymmärrä lattian naarmujen taustaa. Yöllä Cornelia kuitenkin nukkuu levottomasti, koska Hans on vielä tässä vaiheessa majoittunut vierashuoneeseen. Pelottaa.

Viime yönä hän heräsi johonkin ymmärtämättä ensin, mitä se oli. Sitten hän tunsi miehen katseen eteishallista. Siinä tämä seisoi häntä tarkastellen. Käsivarsien karvat nousevat pystyyn, kun hän muistaa, miten sulki silmänsä ja ajatteli, että ehkä mies ei enää armahtaisi häntä. Mutta kuin ihmeen lailla mies poistui.

Vai onko yöllinen liikuskelija sittenkään Hans? Seuraavana aamuna Astrid nimittäin löytää isänsä raa’asti murhattuna. Kuka olisi päässyt taloon ovia murtamatta ja mitään jälkiä jättämättä? Astridin mukaan joku vieras ukko kävi yöllä hänen huoneessaan ja silitti poskea, mutta tytön juttuja pidetään lennokkaan mielikuvituksen tuotteina. Onhan Astrid muutenkin hieman omalaatuinen, hitaasti kehittyvä, eristäytyvä.

Tapausta ryhtyy tutkimaan Emma Sköld, jolla on hieman vaikeuksia keskittyä työhönsä kun ajatuksiin pyrkivät koko ajan varsin henkilökohtaiset asiat. Entinen kumppani Hugo ei suostu uskomaan, että suhde on ohi, vaan vaanii Emmaa taivutellakseen tätä palaamaan. Nykyinen kumppani Kristoffer taas on kaiken aikaa oudon kiireinen ja välttelevä. Lisäksi 36-vuotias Emma on monen vuoden yrittämisen jälkeen vihdoinkin raskaana. Riittääkö perhe-elämä hänelle?

Hän haluaa merkitä jotain toisille ja olla avulias, ei olla olemassa pelkästään työn vuoksi. Mutta vaikka työ tiedustelumurharyhmässä tietää naapuruutta kuoleman kanssa, se on hänen pelastusköytensä. Poliisitalon ulkopuolella hän ei ole yhtään mitään.

Cornelia nousee nopeasti poliisin pääepäillyksi. Taloon ei ole murtauduttu. Murha-ase on perheen oma keittiöveitsi. Hansin kuolema ennen avioeron voimaantuloa takaa Cornelialle miljoonaomaisuuden. Ja mikä pahinta: Hansin väitetystä väkivaltaisuudesta ei ole olemassa mitään todisteita. Edes Cornelian paras ystävä Josefin ei ole koskaan nähnyt mustelmia tai ruhjeita. Syyttäjä katsoo aihetodisteiden riittävän Cornelian pidättämiseen, mutta sitten tapahtuu murha toisen asuntoesittelyn yhteydessä…

Avoimet ovet on hyvä ruotsalainen perusdekkari, jossa juoni on taitavasti rakennettu ja juuri sopivalla tavalla jännittävä. Kuka on se henkilö, jonka sisäistä monologia aina välillä seurataan? Onko hän murhaaja? Paljastaako hän itsensä lukijalle? Mitä paljastuksesta seuraisi?

Sarenbrantin suurin vahvuus on taitavassa ihmiskuvauksessa. Ystävyys- ja perhesuhteissa on epäitsekästä auttamisenhalua, mutta myös lojaalisuusongelmia. Paljon asioita jää vaille lopullista ratkaisua, joten sarjan seuraavissa osissa saamme varmaan tietää lisää Emman raskaudesta ja suhteesta niin Kristofferiin kuin Hugoon. Saamme tietää, ratkeaako Josefinin perheen kriisi. Tai pääseekö Cornelia uuden elämän alkuun. Tai aikooko Astrid yhä mennä naimisiin Josefinin Anton-pojan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti