22.7.2022

TAHVANAINEN, SANNA: Mitä perhoset tekevät sateella?

Kustantaja: Otava 2022

Alkuteos: Vad gör fjärilar när det regnar?

Suomennos: Jaana Nikula

Mitä perhoset tekevät sateella? Ne taittavat siipensä selkänsä päälle ja odottavat hiljaa parempia aikoja. 

Meribiologi Li Holtz matkustaa sisarensa Karenin kanssa viikoksi Ahvenanmaan ulkosaaristoon viimeistelläkseen Källskärin residenssissä raporttiaan liikakalastuksen haitoista Itämeren kelppimetsille. Heti ensimmäisenä päivänä hän tapaa lintumaalari Jack Karlssonin, joka pitää huolta saaresta ja siellä sijaitsevasta kartanosta. Li tuntee välittömästi vetoa miestä kohtaan, vaikka Karen tuomitsee tämän psykoksi.

Jos hän päästäisi miehen menemään, hän katuisi lopunikänsä. Jackin kaltaista miestä ei tulisi toistamiseen vastaan. Jack oli herättänyt hänessä tunteita – huimausta, nälkää, poltetta – joita ilman hän ei halunnut jäädä.

Tunteidensa viemänä Li mukautuu Jackin äkkinäisiin päähänpistoihin. Hän jää saarelle, vaikka aika residenssissä päättyy ja Karen lähtee. Yhtä myöntyväinen Li on myöhemminkin, vaikka joutuu Jackin takia järjestelemään töitään ja vaikka ymmärtää jo, miten itsekeskeinen tämä on. Jack ei kysy muiden mielipidettä, vaan odottaa näiden noudattavan mukisematta hänen tahtoaan.

Jotain omaa on sentään myös Lillä, joka on meribiologin työn ohella lahjakas amatööripianisti. Eräs hänen insinööriystävänsä keksii flyygelin, joka näyttää puhdistavan vettä simpukan tavoin ja  tarvitessaan flyygelille soittajan muistaa Lin, jonka erikoisuutena on musisoida paljain jaloin. Niinpä Li sitten esiintyy Kööpenhaminan yliopiston juhlassa.

Näyttämöllä oli flyygeli, josta kulki letku samealla vedellä täytettyyn akvaarioon ja siitä edelleen tyhjään akvaarioon. Kun Li painoi koskettimia, puhdasta vettä alkoi virrata tyhjään akvaarioon.

Konsertissa kuulijoiden joukossa sattuu olemaan upporikas Oliver Andersen, joka omistaa loistohotelleja ympäri maailmaa ja joka sairastaa ihosyöpää. Mies haluaa jättää jälkeensä muiston miehestä, joka välitti muustakin kuin rahasta, ja järjestää Bivalvia-kiertueen. Lin on tarkoitus kiertää ympäri Eurooppaa ja ehkä Yhdysvaltojakin jousiorkesterin ja suomalaisen huippukapellimestarin kanssa.

Kiertue on raskas, vaikka onnistuukin yli odotusten. Li on väsynyt, mutta joutuu taas kerran keskelle Jackin suunnitelmia – nyt häntä hoputetaan naimisiin ja lapsen hankintaan. Lopulta Li romahtaa ja joutuu pitkälle sairaslomalle, jolla pärjäilee parhaansa mukaan yksinään. Jack puolestaan valmistautuu täysillä suureen yksityisnäyttelyyn, ehkä jopa kansainväliseen menestykseen. On selvää, että näin ei voi jatkua!

Kirja jakaantuu neljään osaan, jotka on nimetty musiikkikappaleiden mukaan Debussyn pianosoolosta popmusiikkiin. Hienoista ironiaa on aistittavissa siinä, kun Lin pakkomielteistä suhdetta Jackiin myötäilee Frank Sinatran ”I’ve Got You Under My Skin” ja siinä, että tilanteen näyttäessä jo toivottomalta soi Beatles-yhtyeen ”Strawberry Fields Forever”.

Musiikki on siis suuressa roolissa Tahvanaisen teoksessa, mutta unohdettu ei ole Lin toistakaan kiinnostuksen kohdetta eli ilmastonmuutosta ja sen vaikutusta meriin. Kirjassa on paljon symboliikkaa. On ihan oikeita perhosia lyhyen elämänsä kiertokulun eri vaiheissa, mutta perhosia esiintyy muutenkin: jooga-asennossa, Oliver Andersenin leikkausarvessa, Lin tatuoinnissa ja musiikkikappaleen kulussa.

Tahvanaisen teos on helppolukuinen ja sulavasti etenevä. Henkilöt ovat hieman kliseisiä, mutta kokonaisuudessaan teos on mielenkiintoinen kuvaus naisesta ristiriitaisten tunteiden ja lojaliteettien puristuksessa ja hänen henkisestä järkkymisestään. Onneksi myös lennosta vapauteen sateen loputtua.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti