10.1.2011

SKAGNES, SARITA: Vain tytär

Sarita Skagnes (alun perin Satwant Kaur Khenth) kuuluu Norjan Suurkäräjien asiantuntijaryhmään, joka käsittelee vähemmistöasioita. Tavoitteena on etenkin naisten ja tyttöjen aseman parantaminen ja heihin kohdistuvan väkivallan poistaminen sekä maahanmuuttajien kotouttaminen. Vain tytär on riipaiseva omaelämäkerta, vaikkei olekaan kaunokirjalliselta tasoltaan kovin merkittävä.

Satwant syntyi Intiassa punjabilaiseen perheeseen, jossa oli entisestään jo kaksi tytärtä. Poikaa kiihkeästi odottanut isä yritti tukehduttaa Satwantin syntymän jälkeen, mutta yritys epäonnistui. ”Synnin tytär” sai sen jälkeen elää perheen orjana. Sukulaispojat ja jopa oma isä raiskasivat hänet ja pahoinpitelivät toistuvasti. Tilanne ei muuttunut paremmaksi siinäkään vaiheessa, kun perhe pääsi Norjaan. Norjan lakien ei katsottu koskevan intialaista yhteisöä, vaan heidän ohjenuoranaan toimi ainoastaan oma perinteinen kulttuuri ja uskonto. Miehet olivat valtiaita, joiden edessä alistuttiin ja vaiettiin. Hirveintä on, että perheen naiset äitiä myöten sulkivat silmänsä miesten selvästi sairailta teoilta ja kohtelivat itsekin väkivaltaisesti Satwantia, joka osoitti kapinan merkkejä.

Satwant irtautui lopulta perheestään ja meni naimisiin rakastamansa norjalaismiehen kanssa. Pariskunta joutui pitkään elämään tappouhkauksen alaisena, kunnes Norjan viranomaiset karkottivat uhkailijat. Nimensä Satwant kuitenkin joutui muuttamaan eli Satwantista tuli tässä vaiheessa Sarita. Kaiken kaikkiaan voi vain ihailla naista, joka kesti murtumatta kaiken pahoinpitelyn ja alistamisen ja pystyi ajattelemaan omilla aivoillaan.

Kirjan lopussa on tilastotietoa naisiin ja tyttöihin kohdistuvista rikkomuksista Intiassa. Aika karua luettavaa! Pitää myös muistaa, ettei Intia ole maailman ainoa maa, jossa sukupuoli ratkaisee lapsen elämänkulun. Vain tytär – kirjan suomenkielisen laitoksen tulot menevät Plan Suomi–järjestölle, joka auttaa puutteenalaisia lapsia. Tyttöjen kouluttaminen on loppujen lopuksi ainoa ratkaisu vinoutuneiden asenteiden ja tapojen korjaamiseen.

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti