17.1.2011

KOLU, SIRI: Me Rosvolat

Hannu-Pekka Björkman valitsi vuoden 2010 Finlandia Junior – palkinnon voittajaksi Siri Kolun omaperäisen lastenromaanin Me Rosvolat. Palkinto koskettaa hieman raumalaisiakin, sillä kirjan vinjettikuvituksesta vastaa raumalaislähtöinen Tuuli Juusela. Alun perin Me Rosvolat voitti Otavan ja Kinoproductionin lastenromaani- ja elokuvakäsikirjoituskilpailun. Elokuvan käsikirjoitusta viimeistellään vielä ja kuvauspaikkoja haetaan, mutta ensi-ilta lienee jouluna 2012. Myös tietokonepeli Rosvoloista on suunnitteilla.

Rosvoloiden perhe elää ryöstämällä autoilijoita. Se ei vie uhreiltaan rahaa, koska ei tiedä, mitä rahalla tehdään (seteleitä kutsutaan hiirenpieruiksi). Se vie karkkeja, ruokaa, aikakauslehtiä, Barbie-nukkeja, pelikortteja, vaatteita – ja kerran se vie 10-vuotiaan Vilja-nimisen tytön. Kokonaisen kesän ajan Vilja vaeltaa Rosvoloiden kanssa ympäri Suomea ja joutuu outoihin ja kiperiin tilanteisiin. Hän oppii jotakin Rosvoloiden kiertolaiselämästä ja nämä puolestaan opettelevat Viljan avulla normaalimpaa elämäntapaa. Hienovaraisesti ilmaistaan, ettei kaikkien tarvitse olla samanlaisia eikä pitää samanlaisista asioista.

Kirjan huumori on hirtehistä. Rosvolat kuvataan hieman yksinkertaisiksi ja lapsekkaiksi, mutta omalla tavallaan lojaaleiksi ja hyväntahtoisiksi. Viljan perheestä ei oikein saa käsitystä, mutta kovin ankealta sen ilmapiiri tuntuu – ei ihme, ettei Vilja kaipaa kotiin takaisin. Viljan ja Rosvoloiden ystävyys varmasti jatkuu kesän jälkeenkin ja lukijat saavat jatkoa heidän seikkailuilleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti