3.6.2024

KAWAGUCHI, TOSHIKAZU: Ennen kuin kahvi jäähtyy

Kustantaja: Bazar 2024

Alkuteos: Koohii ga samenai uchi ni

Suomennos: Markus Juslin

Pienen sivukujan varrella Tokiossa sijaitsee 140 vuotta vanha pikkuruinen kellarikahvila. Legendan mukaan kahvilan erääseen tiettyyn tuoliin istuessaan voi matkustaa haluamaansa aikaan, mutta tähän liittyy useita rasittavia sääntöjä. Eniten halukkaita masentanee se, että nykyhetki tulee joka tapauksessa pysymään sellaisena kuin se on eli mitä hyötyä on menneisyyteen palaamisessa?

Kahvilan henkilökuntaan kuuluvat sen äreä omistaja Nagare ja hänen raskaana oleva vaimonsa Kei sekä tarjoilija Kazu, joka vastaa menneisyyteen pyrkivien opastamisesta ja käytännön järjestelyistä. Matka menneeseen alkaa, kun Kazu saa kaadettua asiakkaan kahvikupin täyteen tuoretta kahvia ja loppuu kahvin jäähdyttyä täysin. Lisäksi kuppi on juotava tyhjäksi ennen kuin se on kylmää, muuten tapahtuu kauheita.

Ennen kuin kahvi jäähtyy..." hän kuiskasi.

Kazu alkoi kaataa hitaasti kahvia. Eleet olivat mitäänsanomattomia mutta niistä syntyi kaunis liikesarja, joka huokui seremoniallista juhlavuutta.

Kuppiin kaadetusta kahvista väreili höyryä, ja siinä samassa myös näkymä pöydän ympärillä alkoi vääristyä ja väreillä.

Kirjassa kerrotaan neljä tarinaa, joiden henkilöt todella pääsevät matkaamaan haluamaansa aikaan. Kuumasta kahvista nouseva höyry kietoutuu heidän ympärilleen ja muuttaa heidätkin höyryksi vieden pois nykyhetkestä siihen tapahtumaan, jossa he haluaisivat tällä kertaa toimia ja puhua toisin. Henkilöitä kuvaillaan kirjassa juuri sopivasti, jotta heidän tarpeensa aikamatkalle ovat ymmärrettäviä.

Kaunis ja lahjakas lääkealan IT-yrityksen projektinjohtaja Fumiko haluaisi palata viikon takaiseen tapaamiseen rakastettunsa Goroon kanssa. Fumiko oli silloin odotellut kosintaa, mutta mies olikin ollut matkalaukku mukanaan lähdössä Yhdysvaltoihin töihin. Tapaaminen päättyi eripuraan, mutta nyt Fumiko koettaisi puhua Goroolle tunteistaan.

Fusagi on yksi kahvilan kanta-asiakkaista. Hän sairastaa nopeasti etenevää nuoruusiän Alzheimerin tautia eikä aina tunnista vaimoaan Kootakea tai muista tämän nimeä. Hän haluaisi palata parin vuoden takaiseen hetkeen ja ojentaa vaimolleen silloin suurella vaivalla kirjoittamansa kirjeen. Kootake ennättää kuitenkin tarttua toimeen ensimmäisenä.

Hirai piti huolta pikkusiskostaan, kunnes nuoruusiän vapaudenkaipuu vei hänet pois kotoa. Pikkusisko Kumi joutui silloin ottamaan vastuun perheen arvostetun majatalon emännöinnistä, mihin pyyteli useaan otteeseen Hirailta apua. Hirai torjui anelut ja jopa piiloutui siskoltaan, mutta haluaisi nyt pyytää anteeksi itsekkyyttään.

Kein raskaus on vasta alussa, mutta tilanne on hänen synnynnäisen sydänvaivansa takia vakava. Naista painaa huoli siitä, että hänen lapsensa joutuu todennäköisesti kasvamaan äidittömänä ja kärsimään yksinäisyydestä ja turvattomuudesta. Siksi Kei haluaakin mennä tulevaisuuteen nähdäkseen, kuinka hänen lapsensa tulee pärjäämään.

Tärkeän hetken saavuttaminen ja halutun henkilön tapaaminen siis onnistuvat näiltä neljältä, mutta itse tilanne voi osoittautua vaikeaksi. Jotain tärkeää he kaikki silti oivaltavat: he ovat omien lähtökohtiensa pohjalta tulkinneet läheistensä tarkoitusperiä, ajatuksia ja tunteita väärin. Uusi näkökulma muuttaa heidän elämäänsä, antaa uutta rauhaa ja rohkeutta tulevaisuuden suhteen.

Ennen kuin kahvi jäähtyy -teos oli alun perin kirjoitettu näytelmäksi, mistä näkyy jälkiä romaanissakin. Kaikki tapahtuu yhdessä suljetussa tilassa. Samat henkilöt esiintyvät miltei kaikissa episodeissa – esimerkiksi valkopukuinen aavenainen, joka istuu ”sillä tuolilla”, mutta käy kerran päivässä vessassa. Näytelmätausta selittää senkin, miksi aikamatkailun sääntöjä kerrataan miltei rasittavuuteen saakka.

Kawaguchin teos on keveällä otteella kirjoitettu mielikuvitusleikki, mutta käsittelee pohjimmaltaan varsin raskaita asioita. Kirjan sanoma lienee tämä: nykyhetkeä et pysty muuttamaan, mutta tulevaisuuteesi voit vaikuttaa. Tärkeintä on yrittää suhtautua lähimmäisiin avoimin mielin, kuunnella ja hyväksyä: Ihmiset voivat selviytyä vaikka kuinka raskaista tilanteista sydämensä voimalla…,

Japanilaisen näytelmä- ja romaanikirjailija Toshikazu Kawaguchin (s. 1971) Kahvia ja aikamatkailua -sarjasta on ilmestymässä suomeksi toinen osa Ennen kuin salaisuus paljastuu marraskuussa 2024. Japaniksi sarjassa on ilmestynyt jo viisi osaa.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti