22.11.2010

FALCK, ILKKA: Pieniä puutarhaunelmia

Pieniä puutarhaunelmia -kirja esittelee kymmenen suomalaista siirtolapuutarhaa. Siirtolapuutarhoja alettiin perustaa Suomeen vuonna 1914 ja ne ovat yhä hyvin suosittuja – tarjoavathan ne kaupunkilaisille mahdollisuuden viljellä omaa pientä kasvimaata ja rentoutua poissa kaupungin hälystä. Jotkut käyvät tontilla vain päiväseltään ja palaavat kaupunkiin yöksi. Jotkut viettävät kuusi kuukautta puutarhassaan ja sievässä pikku mökissään. Jotkut ovat hankkineet mökkiin kaikki mukavuudet ja pystyvät hyödyntämään tiloja ympäri vuoden – vesiverkosto tosin on poissa käytöstä talvella.

Pienen puutarhan suunnittelu on vaikeampaa kuin suuren, mutta kyllä sielläkin voi tehdä monenmoista. Joitakin sääntöjä toki on; siirtolapuutarhoissa ei esimerkiksi saa kasvattaa muita puita kuin hedelmäpuita. Joku panostaa hyötypuutarhaan ja nauttii syksyn sadosta, joku luo tunnelmaa näyttävillä istutuksilla. Eräässä esitellyssä puutarhassa on hyödynnetty neliöt perinteisen inkapellon avulla: maata peittää kurpitsa, ylöspäin kasvaa maissi ja sen varsia pitkin kiipeää papu. Mökeissä tilankäyttöä on suunniteltava tarkkaan, sillä enimmilläänkin niissä on vain 25–30 neliötä. Tontille on kuitenkin luvallista rakentaa esimerkiksi erillinen sauna, huvimaja, kesäkeittiö tai kasvihuone. Miltä kuulostaa turvekattoinen maja tekolammen rannalla?

Ruokatoimittaja Katri Schröder on loihtinut herkullisia aterioita käyttämällä hyväkseen kunkin esitellyn siirtolapuutarhan satoa ja kuunnellen omistajan mieltymyksiä: vuohenjuusto-tomaattipannaria, raparperilimonaatia, krustadeihin tehtyjä vadelmasuupaloja… Kirjan lopussa on säilöntävinkkejä ja ohjeita. Tunnelmalliset kuvat ovat Eiler Forsiuksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti