8.11.2010

MEACHAM, LAILA: Ruusut

Ruusut on sukutarina, josta tulevat mieleen sellaiset saagat kuin Tuulen viemää tai Okalinnut. Se sijoittuu pääosin 1900-luvulle, mutta kertoo lyhyesti myös texasilaisen Howbutkerin kaupungin perustajasukujen historiasta. Menneisyys pohjustaa niitä ratkaisuja, joita nykyhetkessä elävät henkilöt tekevät.

Nuori Mary Tolliver perii isänsä koko omaisuuden – ennen kaikkea puuvillaplantaasin, jota on lapsesta asti rakastanut pakkomielteisesti. Testamentti on epäoikeudenmukainen äitiä ja veljeä kohtaan, jotka jäävät täysin Maryn armoille, mutta päämääränä onkin viljelmien säilyttäminen suvussa. Katkeroituneet sukulaiset lähtevät ja lopulta tulee ero rakastetustakin. Onko jatkuva hermoilu puuvillasadon onnistumisesta ja kiikkerästä rahatilanteesta tämän arvoista?

Mary elää pitkän elämän, mutta pystyy katsomaan omia ratkaisujaan kriittisesti vasta etsiessään itselleen perillistä. Veljenpojantytär Rachel rakastaa plantaasia yhtä intohimoisesti kuin Mary ja on yhtä valmis taistelemaan muuttuvaa maailmaa vastaan. Toistaako hän Maryn tekemät virheet? Voiko suvun kirouksen katkaista?

Ruusut-teos on miellyttävä lukuromaani, vaikkei se täysosuma olekaan. Kirjan naishahmot jäävät hieman ohuiksi ja kliseisiksi, mutta monet miehistä ovat varsin sympaattisia. Joskus tapahtumien käänteet ovat liian helposti arvattavia ja joskus taas epäuskottavia. Silti tarina vetää.

Kirjan nimi viittaa Howbutkerin vanhojen mahtisukujen perinteeseen käyttää ruusua anteeksipyynnön ja anteeksiannon välineenä – ja myös anteeksiantamattomuuden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti