14.4.2014

GAIGE, AMITY: Schroder

Kustantaja: Schildts & Söderströms 2014
Alkuteos: Schroder
Suomennos: Jaakko Kankaanpää

Amerikkalainen Amity Gaige (s. 1972) sai idean romaaniinsa Schroder joitakin vuosia sitten julki tulleesta tapauksesta, jossa Saksasta Yhdysvaltoihin muuttanut mies eli vuosia tekaistujen henkilöllisyyksien turvin, sai varakkaan vaimon ja lopulta kidnappasi huoltajuuskiistan tiimellyksessä pienen tyttärensä. Toisaalta Gaige on kuunnellut latvialaissyntyistä äitiään, joka on kärsinyt erilaisuudestaan ja koettanut korvata sitä taloudellisella ja sosiaalisella menestyksellä. Schroder oli vuonna 2013 yksi eniten julkisuutta saaneista teoksista Yhdysvalloissa.

Jo kirjan ensimmäinen lause herättää odotuksia:

Tämä on selonteko siitä, missä Meadow ja minä olemme olleet sen jälkeen kuin katosimme.

Kirjoittaja on Eric Kennedy, joka odottaa tutkintavankeudessa oikeudenkäyntiä kidnappauksesta, lapsen heitteillejätöstä ja väärällä henkilöllisyydellä esiintymisestä. Oikeastaan hän on Erik Schroder, joka muutti lapsena isänsä kanssa Itä-Saksasta Yhdysvaltoihin ja joutui kiusatuksi etupäässä oudon sukunimen vuoksi (ainakin Erik uskoi niin). Tämä lienee ollut syynä siihen, että Erik haki kesäleirille paljon kunnioitetummalla nimellä ja saavutti siellä yllättävää suosiota ja mainetta. Ja tästä oli helppo jatkaa edelleen väärällä nimellä, kouluttautua, luoda ura ja perustaa perhe. Vaimo oli maailman upein ja Meadow-tytär maailman älykkäin ja mahtavin. Jostain syystä vain vaimo alkoi yhä useammin syyttää miestä etäisyydestä ja omituisista tempauksista, kuten luonnon kiertokulun opettamisesta pikkulapselle ketunraatoa seuraamalla. Avioeroa seurasi raastava huoltajuuskiista ja eräänä päivänä Scroderin päässä naksahti. Hän varasti auton, pakkasi kuusivuotiaan tyttärensä siihen ja lähti ajelemaan kohti Kanadaa.

Erik Schroder on kiinnostavan ristiriitainen hahmo ja samalla psykologisesti hyvin uskottava. Schroder tuskin uskaltaa tunnustaa itselleenkään tekojensa täyttä merkitystä, vaan puolustelee ja selittää kaiken parhain päin. Hän on valehdellut raskaasti, mutta pikemminkin pönkittääkseen itsetuntoaan kuin hyödyn vuoksi. Kaikki johtuu lapsuuden kokemuksista, äidittömyydestä ja siirtolaisuuden traumasta. Rakkautta vaimoa ja lasta kohtaan ei voi kukaan epäillä, arvostelukykyä kyllä.

Schroder on jännittävä, hauska ja surumielinen kertomus isän ja tyttären matkasta. Kirjan lopussa on lukupiireille suunnattuja kysymyksiä, jotka kannustavat pohtimaan kirjan teemoja ja henkilökuvia monelta kannalta ja synnyttävät oivalluksia kaikille lukijoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti