5.8.2020

PATTERSON, JORGE ZEPEDA: Kuolema kelloa vastaan


Kustantaja: Minerva 2020
Alkuteos: Muerte contrarreloj
Suomennos: Mila Lahdenpohja

Jorge Zepeda Patterson (s. 1952) on meksikolainen kirjailija ja toimittaja. Toimittuaan useiden meksikolaisten sanomalehtien päällikkönä Patterson on nykyään Meksikon johtavan uutissivuston päätoimittaja ja kolumnisti kuudessatoista lehdessä. Hänen romaaninsa ovat saaneet palkintoja ja olleet arvostelumenestyksiä. Kuolema kelloa vastaan on ensimmäinen Pattersonilta suomennettu teos.

Kuolema kelloa vastaan sijoittuu ammattikilpapyöräilyn maailmaan. Tour de France on maailman tunnetuin ja ehkä vaativinkin kilpapyöräilytapahtuma, mutta nyt ympäriajoon on tullut lisäjännitystä. Vaikuttaa siltä, että joku eliminoi kilpailijoita yksi kerrallaan mitä erilaisimmin keinoin: tönäisemällä autolla, järjestämällä väkivaltaisen ryöstön, myrkyttämällä, aiheuttamalla pyöräilijöiden ketjukolarin, sabotoimalla pyöriä ja lopulta murhaamalla. Lopulta poliisi ryhtyy tutkimaan asiaa.

Ranskan ympäriajon ehdoton ennakkosuosikki on amerikkalainen Steve Panata, joka on voittanut kilpailun jo neljästi. Steven tukena ovat vaikutusvaltainen Fonar-talli ja taitavat apuajajat, joista tärkein  on kolumbialaisranskalainen Marc Moreau eli Hannibal. Marcin tehtävänä on seurata tapahtumia kisan aikana ja ohjata oman tallin joukkuetta niin, ettei Steve jää koskaan saarroksiin. Taitavan ja vahvan mäkiajajan Marcin on myös ”hinattava” Steve peesissään vaikeiden mäkiosuuksien läpi.

Tänä vuonna, samoin kuin edellisinäkin, minun tehtäväni oli pääasiassa olla voittamatta. Olin auttamassa Steveä voittamaan, apuajaja – ja joukon paras muuten. Kahdenkymmenenyhden päivän ajan suojelisin Steveä vastustajilta, sivutuulelta, nälätä ja janolta, onnettomuuksilta ja kaatumisilta, ja ennen kaikkea jyrkiltä mäiltä, joissa hänen vastustajansa voisivat murskata hänet täydellisesti. Olin kuin kelkka, jolla Steve saattoi liukua mahdollisimman vaivattomasti viimeisille kilometreille ennen nousua, vaikka se tarkoitti sitä, että ajoin itseni aivan piippuun ja päädyin lopulta kilpailun viimeisille sijoille. Vaikka Steve nousi yksin palkintokorokkeelle, olimme olleet viime vuodet porukan paras parivaljakko.

Taitojensa puolesta Marc olisi itsekin saattanut olla tallin ykkösajaja, mutta Steven amerikkalainen tausta ja karismaattisuus olivat aikoinaan ratkaisevia tekijöitä. Marc on tyytynyt osaansa – ainakin tähän asti. Steve on ollut hänen paras toverinsa, miltei veli eli bro, mutta nyt epäluottamus kalvaa. Marc epäilee Steveä sabotaaseista ja Steve Marcia epälojaalisuudesta. Lusikkansa soppaan pistävät vielä Marcin läheiset ystävät ja uskotut.

Juoni on jännittävä ja monivaiheinen. Hieman yllättää sabotoijaksi paljastuva henkilö, mutta enemmän askarruttaa kysymys siitä, onko Marcia manipuloitu – ja kuinka monelta taholta? Yllättäen myös kilpapyöräilyn maailmaan tutustuminen on varsin mielenkiintoista ja avartavaa.

2 kommenttia:

  1. Minusta tämä oli hyvä kirja ja mielenkiintoinen katsaus pyöräilyn maailmasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä sitä koskaan tiedä, mistä voi löytää tietoa asioista, joista ei ole aimmin juuri mitään tiennyt!

      Poista