4.8.2021

PENNY, LOUISE: Kuolettava kertomus

Kustantaja: Bazar 2021

Alkuteos: The Brutal Telling (2009)

Suomennos: Timo Korppi

Kanadan syrjämailla sijaitsee pieni Three Pinesin kylä. Asukkaat koostuvat pääosin ihmisistä, jotka ovat osuneet sinne sattumalta etsiessään turvapaikkaa kokemansa stressin, tekemiensä erehdysten tai riuduttavan surun jälkeen. Joukossa on hanhen kanssa kuljeskeleva äkeä kansallisrunoilija, bistroa pitävä homopari, ihmisten sieluja hoiteleva kirjakauppias ja luovuusongelmien kanssa kamppaileva taiteilijapariskunta. Uusin tulokas on hyvinvointikeskusta suunnitteleva perhe, johon muut asukkaat suhtautuvat epäluuloisesti.

Eräänä syysaamuna Three Pines herää hirveään uutiseen: kylän tunnelmallisesta bistrosta on löytynyt kuoliaaksi lyötynä tuntematon mies. Lukija kylläkin tietää jo tässä vaiheessa, että joku kyläläisistä on ollut hyvinkin läheisissä väleissä tämän Erakoksi kutsumansa miehen kanssa. Vainaja vaikuttaa ensi silmäyksellä iäkkäältä kulkurilta, mutta tarkempi tutkimus paljastaa hänet keski-ikäiseksi mieheksi, joka on hoitanut itseään hyvin ja jonka vaatteet kuluneisuudestaan huolimatta ovat hyvälaatuiset.

Tapausta saapuu tutkimaan rikoskomisario Armand Gamache lähimpine apulaisineen. Ryhmä on käynyt kylässä ennenkin ja solahtaa luontevasti asukkaiden joukkoon, mutta vasta onnekas sattuma vie tutkimuksia eteenpäin. Lähimetsästä löytyy mökki, jossa vainaja on hyvin hoidetusta kasvimaasta päätellen asunut jo vuosikausia. Mökin sisätilojen lähempi tarkastelu taas tuottaa järisyttävän yllätyksen: kaikki esineet ovat mittaamattoman arvokkaita taideaarteita aina arkikäytössä olevia lautasia myöten, kirjat ovat ensipainoksia ja seinätilkkeet aitoja seteleitä.

Murharyhmä joutuu etsimään vastausta moniin kysymyksiin. Miten erakko onnistui elämään niin lähellä asutusta vuosikausia paljastumatta? Veikö joku kyläläisistä hänelle salaa ruokaa ja muita tarvikkeita? Miten erakko sai käsiinsä ainutlaatuiset taideaarteensa? Miksi joku murhasi hänet? Miksi murhaaja jätti tekonsa jälkeen taideaarteet paikalleen – vai veikö hän sittenkin jotain mennessään?

Erakon tekemät taidokkaat puukaiverrukset johdattavat Gamachen muinaisten tarinoiden maailmaan ja tarinat puolestaan matkalle toteemeistaan tunnetulle Kuningatar Charlotten saarelle. Lopulta hämäävän eleetön ja mietteliäs Gamache pystyy muodostamaan palasista kokonaisuuden, joka järkyttää koko Three Pinesin kylää. Ehkä kylän elämään perehtynyttä lukijaakin.

Kuolettava kertomus on tunnelmaltaan viipyilevä ja sen ihmiskuvaus psykologisesti uskottavaa ja oivaltavaa. Kaikilla pienillä yksityiskohdilla on kokonaisuudessa merkitystä, vaikka niihin ei lukiessa välttämättä kiinnitäkään huomiota. Runsaasti yllättäviä ja mystisiäkin käänteitä sisältävä juoni ei taida olla kovin uskottava, mutta onko sillä väliä? Hieman liikaa pituutta kirjalla kyllä on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti