22.10.2009

OLSSON, LINDA: Laulaisin sinulle lempeitä lauluja

Linda Olsson on ruotsalainen juristi, joka toteutti unelmansa eli muutti perheineen Uuteen-Seelantiin ja ryhtyi kirjailijaksi. Hänen esikoisteoksensa Laulaisin sinulle lempeitä lauluja valittiin Ruotsissa vuoden 2006 parhaaksi romaaniksi ja Uudessa-Seelannissa se oli maan historian myydyin esikoisromaani.

Laulaisin sinulle lempeitä lauluja on tarina kahdesta naisesta. Vanha Astrid elää suuressa talossa miltei erakkona, sillä kyläläiset vieroksuvat häntä ja kutsuvat noidaksi. Veronika puolestaan piiloutuu naapurimökkiin voidakseen yksinäisyydessä kirjoittaa kirjaa kipeistä muistoistaan. Naiset alkavat varovasti lähestyä toisiaan. He eivät utele toistensa asioita, mutta ovat valmiita kuuntelemaan ja lohduttamaan. Ystävyys kasvaa rauhassa, lettujen ja metsämansikoiden voimalla. Vähitellen paljastuu, miten samankaltaisia Astridin ja Veronikan kohtalot ovat olleet: äiti on hylännyt, rakastettu on kuollut, lapsi on kuollut. Tunteiden pukeminen sanoiksi vähentää ahdistusta. Elämänhalu palaa.

Tämä on lempeä tarina ja niin taitavasti rakennettu, ettei pieni siirappisuuskaan haittaa. Paljon ei haittaa sekään, että tosielämässä ihmiset tuskin puhuvat niin sujuvasti ja viisaasti kuin Astrid ja Veronika. Epäuskottaviahan tarinan käänteet ovat, mutta ei niitä varmaan uskottaviksi ole tarkoitettukaan…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti