11.12.2009

KILPI, MARKO: Kadotetut

Vuoden 2009 Finlandia-palkintoehdokkaiden joukossa oli myös dekkari, Marko Kilven teos Kadotetut. Sitä kiitettiin nimenomaan suomalaisen rikosromaanikirjallisuuden uudistajana.

Päähenkilö Olli Repo on entinen mainosmies ja nykyinen vanhempi konstaapeli, joka uskoo poliisikokelaiden kouluttajana pystyvänsä istuttamaan näihin oikeita arvoja ja oikeita asenteita. Uusin perehdytettävä, Heikki,on kuitenkin ongelma: hänelle poliisin ammatti on keino käyttää valtaa ja pönkittää itsetuntoa. Pahinta on, että joidenkin silmissä hänen kovaotteisuutensa on ihailtavaa ja esikuvallista. Olli turhautuu ja etsii kohdetta, johon purkaa katkeruutensa.

Kirja käsittelee ajankohtaista ilmiötä eli nuorten julkisuudenkipeyttä. Media on saanut ihmiset uskomaan, että otsikoihin on pyrittävä hinnalla millä hyvänsä, vaikka vain hetkeksikin. Jos rahkeet eivät riitä muuhun, niin ainakin voi jäädä historiaan kaikki muut ylittävänä murhaajana. Kilpi on poiminut monet kirjan tapahtumista tosielämästä ja kyllä tapahtumia kirjaan on mahdutettukin: nuorten poikien hyväksikäyttö, julkkiksen kidnappaus, julkkiksen pahoinpitely, poliisin murha, pankkiryöstö, pommiuhkaus, pari takaa-ajoa ja paljon muuta.

Kadotetut on helppolukuinen ja jännittävä. Kaunokirjalliselta tasoltaan se ei ole merkittävä, mutta poliisin työtä se kuvaa asiantuntevasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti