18.7.2011

SCHMIDT, KATHRIN: Et sinä kuole

Et sinä kuole on Kathrin Schmidtin osittain omaelämäkerrallinen romaani. Se sai arvostetun Deutscher Buchpreis – palkinnon vuonna 2009.

Kirjan päähenkilö ja kertoja Helene Wesendahl herää sairaalassa. Kaikki on outoa. Oikea käsi ja jalka eivät toimi. Sanoja ei synny. Unet ja todellisuus sekoittuvat toisiinsa. Tuntemattomilta vaikuttavat ihmiset osoittautuvat lähiomaisiksi. Selviää, että Helenellä on aivoverenvuodon seurauksena toispuoleinen halvaus ja afasia. Alkaa rankka fyysinen kuntouttaminen ja samalla menneen elämän kokoaminen. Jokin pieni yksityiskohta, lause tai kuva saattaa tuoda mieleen ihmisiä ja tapahtumia. Suurin yllätys paljastuu tunnepuolelta: Helenen rakastettu ei taida ollakaan aviopuoliso vaan ihan joku muu. Kuka? Miksi tämä ei tule tapaamaan Heleneä sairaalaan? Entä voiko avioliitto Mattheksen kanssa jatkua toipumisen jälkeen?

Kirjassa pysytään koko ajan Helenen pään sisällä. Lukija seuraa vierestä Helenen tajunnan vähittäistä palaamista, muistisirpaleiden etsintää, toipumiskauden voittoja ja pettymyksiä. Suorasukaista ja paikoin vallan humoristista! Schmidtin runoilijantausta näkyy kielen vivahteikkuutena, osuvuutena ja yllätyksellisyytenä.

Kirjan nimi avautuu teoksen viimeisissä lauseissa:

Hän seisoo ikkunassa, pimeä tulee päivä päivältä aikaisemmin… Sammuttaa savukkeen. Katsoo ympärilleen, koska hänestä tuntuu, että joku on ampunut häntä ritsalla päähän. Ei kipua. (Ei vielä.)… Polvet pettävät.
Hän taistelee vastaan, pääsee portaat alas.
Matthes istuu olohuoneessa lukemassa. Hän istuu hiljaa viereiseen nojatuoliin, Matthes katsoo häntä kysyvästi.
Minä kuolen, hän sanoo tyynesti.

Et sinä kuole, Matthes sanoo tyynesti.

1 kommentti:

  1. Pidin tästä kirjasta kovasti! Rankka ja samalla, kuten sanot, humoristinen. Lämmin.

    VastaaPoista