25.6.2012

STEN, VIVECA: Syvissä vesissä

Ruotsin dekkaritaivaan uusin tähti Viveca Sten on ammatiltaan lakiasiainjohtaja ja työskennellyt useissa eri yrityksissä, viimeksi tanskalais-ruotsalaisessa PostNordissa. Hän on julkaissut lainopillisia tietokirjoja ja kirjoittanut tähän mennessä neljä osaa suosittuun Sandhamn-dekkarisarjaan. Sarjan ensimmäinen osa Syvissä vesissä ilmestyi ruotsiksi vuonna 2008. Siitä on tehty jo tv-sarjakin, mikä ehkä innosti kääntämään teoksen myös suomeksi.

Kirjasarjan päähenkilöitä ovat rikosylikonstaapeli Thomas Andreasson ja tukholmalaisjuristi Nora Linde. He ovat olleet sydänystäviä lapsuudesta saakka ja kasvaneet kiinni perinteiseen saaristolaiselämään. Heitä yhdistävät myös nykyhetken ongelmat. Thomas on toipumassa suuresta surusta ja Nora puolestaan on kokemassa murroskautta niin työ- kuin avioelämässäkin. Heidän yhteistyötään tarvitaan kun Sandhamnin rantaan ajautuu miehen ruumis. Mies on sotkeutunut kalaverkkoon, joten kuolemaa voisi pitää kalastusonnettomuutena, mutta miksi miehen ympärillä on köysisilmukka? Tapaus muuttuu entistä epäilyttävämmäksi, kun miehen serkku löytyy pahoinpideltynä ja kuolleena majapaikastaan. Miksi serkukset ovat puuhanneet? Kuka on halunnut heidän kuolevan? Poliisilla on aluksi hyvin vähän johtolankoja. Itse asiassa lukija tietää asiasta huomattavasti enemmän, koska kirjailija on päästänyt hänet hetkittäin seuraamaan eri henkilöiden ajatuksia ja puuhia.

Viveca Sten jatkaa ruotsalaisten naisdekkaristien saarelaislinjaa eli vertailukohteena voisivat olla Mari Jungstedt (Gotlanti), Camilla Läckberg (Fjällbacka) ja Ann Rosman (Marstrand). Sandhamn on Viveca Stenille tuttua seutua, mikä antaa paikalliskuvaukseen väriä ja uskottavuutta. Tukholman saaristossa sijaitseva hiekkasaari vetää puoleensa yhä enemmän turisteja ja vanhat talot ovat niin hinnakkaita, etteivät saarelaiset enää pysty niitä itse ostamaan. Yhteiskunnallinen teema ei ole kärjistetty, mutta vastakkainasettelu saaren alkuperäisten asukkaiden ja ökyrikkaiden ulkopuolisten välillä on kuitenkin selvä. Sieltä löytyy ehkä syy murhiinkin? Juoni on näppärästi rakennettu, mutta syyllisen pystyy kyllä arvaamaan melko varhaisessa vaiheessa. Noran ja Thomaksen elämä alkaa tarinan edetessä kiinnostaa siksi paljon, että jatkoa jää odottamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti