28.2.2018

TEIR, PHILIP: Tällä tavalla maailma loppuu

Kustantaja: Otava 2017
Alkuteos: Så här upphör världen
Suomennos; Jaana Nikula

Erik ja Julia ovat päättäneet viettää lastensa Alicen ja Antonin kanssa koko kesän Julian suvun huvilalla Maitolahdessa, lähellä Pietarsaarta. Täällä Julian on tarkoitus keskittyä uuden kirjansa kirjoittamiseen ja Erikin irtaantua työstään suuren firman it-asiantuntijana. Heti loman alkajaisiksi Erik saa tietää, että organisaation uudelleenjärjestelyjen vuoksi irtisanottujen joukossa on myös hän itse. Erikin suhtautuminen asiaan on hämmästyttävän rauhallinen, mutta vaimolleen hän ei silti kerro asiasta. Haluaako hän kenties säilyttää vielä hetken kuvan itsestään perheen elättäjänä? Joka tapauksessa hän päättää keskittyä olemaan lastensa kanssa. 

Pieni ihastuttava Anton-poika viihtyy hyvin. Huvila ympäristöineen on täynnä kiinnostavia ja pelottavia luonnonilmiöitä: samea lampi, karu merenranta, sammakoita, hirvi, ehkä käärmeitä, ukkonen… Isosisko Alice ei ihan niin helposti innostu kesälomastaan, etenkin kun puhelimeen on hankala löytää tarpeeksi kenttää ystävien kanssa viestittelemiseen. Mutta sitten kuvioon tulee mukaan naapurinpoika Leo! Julia sen sijaan on epämääräisen tyytymätön ja yksinäinen. Aviomies Erik on toki hyvä isä ja kaikin puolin ihailtava mies, mutta Julialle kaikkien yhteisten vuosienkin jälkeen kaukainen.

Hän katseli usein muita pariskuntia ja ajatteli, etteivät he näyttäneet elävän samankaltaisessa yksinäisyydessä, muut parit näyttivät ikään kuin kuuluvan yhteen, vaikuttivat niin itsestään selvän rakastuneilta, että hänelle tuli huono omatunto, koska hänellä ei ollut sellaisia tunteita Erikiä kohtaan, mikä teki hänet entistä yksinäisemmäksi., koska hänellä ei ollut ketään kenen kanssa puhua ajatuksistaan, siitä että kaipaaminen pois oli suurin mahdollinen petos

Naapureissa riittää ihmeteltävää. Kuka esimerkiksi on yötä myöten tennispalloa paukuttava nainen? Yksi Julian lapsuudesta ja nuoruudesta tuttu on kuitenkin jäljellä: Marika. Tyttö, joka määräili ja roikkui kiinni eikä suonut Julialle tämän kaipaamaa yksinäisyyttä. Nyt Marikalla on kadehdittavan karismaattinen aviomies ja tämän perustama yhteisö sekä kadehdittavan selkeä vakaumus: maailma tulee nykymuodossaan loppumaan joka tapauksessa, joten viisainta alkaa jo suunnitella tuhon jälkeistä elämää.

”On jo liian myöhäistä tehdä jotakin pelkästään poliittista”, Marika sanoi. ”Ei auta ostaa luomuteetä, ei sillä mitään muuteta. Meidän täytyy siis alkaa miettiä, miltä haluamme yhteiskunnan näyttävän katastrofin jälkeen… Mutta ennen kaikkea on kyse suremisesta. On tajuttava, että loppu on jo tullut.”

Kirjassa vietetään kesää, mutta mitään heleää ja riemukasta tunnelmaa siinä ei koeta. Tunnelma on lähinnä harmaa ja tasainen. Silti maailmanlopun tunnelmaakaan ei ole, vaan tavallinen elämä jatkuu. Onhan huvilan kellariin kerääntyvä vesikin peräisin läheisestä lammesta eikä viemäritavaraa…


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti