12.6.2018

FINN, A. J.: Nainen ikkunassa


Kustantaja: Otava 2018
Alkuteos: The Woman in the Window
Suomennos: Jaakko Kankaanpää

Nainen ikkunassa tuo jo nimensäkin puolesta mieleen Paula Hawkinsin menestysteoksen Nainen junassa. Jotain yhteistä saattaa löytyäkin juonen kehittelyssä ja ilmapiirissä, mutta Finnin teoksessa on silti omaleimaisuutta ja uusia ideoita.

New Yorkin Harlemissa asuva Anna Fox on linnoittautunut kotiinsa. Jonkin hirveän tapahtuman jälkeen hänelle on puhjennut avoimen paikan kammo eikä hän pysty astumaan ovesta ulos paria askelta pidemmälle edes avatun sateenvarjon suojissa. Siitäkin on tajunta mennä.

Voi kuinka toivoisinkaan, että voisin seistä sillalla. Tai helvetti sentään jonossa.

Kotiaan tai itseään Anna ei jaksa hoitaa jo siitäkin syystä, että on Merlot-viinin ja voimakkaiden psyykelääkkeiden holtittoman käytön vuoksi jatkuvasti enemmän tai vähemmän tokkurassa. Hän asuu yksin, mutta keskustelee säännöllisesti miehensä ja tyttärensä kanssa. Nämä ovat ”lähteneet pois”, mikä saattaa tarkoittaa montaakin asiaa.

Anna oli ennen sairastumistaan kunnioitettu ja menestyksekäs lastenpsykologi. Nyt hän tarjoaa apuaan internetissä agorafobiasta kärsiville. Tämän lisäksi Annan päivät kuluvat lähinnä mustavalkoisten trilleriklassikkojen katselussa ja naapureiden tarkkailussa. Ikkunasta on hyvä seurata omin silmin ja tarvittaessa kameran zoomin välityksellä, mitä lähiympäristössä tapahtuu. Naapureiden mielestä Anna on lähinnä harmiton hullu, jota lapset toisinaan käyvät pilkkaamassa oven takana.

Eräänä päivänä kadun vastakkaiselle puolelle numeroon 207 muuttaa Russellin perhe: konsulttifirmassa työskentelevä Alistair, vaimo Jane ja teini-ikäinen poika Ethan. Alkaa tapahtua. Ensin Annan luona vierailee 16-vuotias mukava ja aika herkältä vaikuttava Ethan. Seuraavana päivänä rouva Russell osuu paikalle, kun lapset pommittavat Annan taloa raaoilla kananmunilla. Hän ajaa lapset pois ja hoivailee pihalle pyörtynyttä Annaa. Tässä olisi mahdollisuus ystävyyteen, mutta jo paria päivää myöhemmin Anna todistaa ikkunastaan murhaa.

Janen käsivarsi painuu ikkunaan. Hänen silmänsä ovat suuret, anovat. Hänen suunsa sanoo jotakin, mitä en kuule, en ymmärrä. Ja sitten, ajan hidastuessa, lähes pysähtyessä, hän painaa kätensä ikkunaan ja kaatuu sivulle niin että ruutuun jää kädestä suuri leveä veritahra.

Tosin osoittautuu, että Alistairin vaimo Jane Russell on ihan eri nainen ja erittäin vahvasti elossa. Kuka siis oli murhattu nainen? Vai tapahtuiko edes mitään murhaa? Poliisit ainakin arvelevat, että Anna kuvitteli kaiken lääketokkurassaan tai että hän haki yksinäisyydessään huomiota ja seuraa.

Nainen ikkunassa on juoneltaan johdonmukainen ja pysyy jännittävänä loppuun saakka, vieläpä ilman raakuutta ja verisiä yksityiskohtia. Annan menneisyys avautuu pikku hiljaa ja syyt sairauteen saavat selityksensä. Hän on tavanomaisesta poikkeava sankaritar, jonka puheisiin ja havaintoihin ei aina pysty luottamaan - epäileehän hän itsekin itseään tilanteen kääntyessä yhä kummallisemmaksi ja uhkaavammaksi. Samalla hämääntyy lukijakin. Joitakin asioita saattaa arvata, mutta kyllä yllätyksiäkin tulee. Hyvää viihdettä kesään!

A. J. Finn on pseudonyymi, jonka takaa löytyy New Yorkissa asuva kustantaja Daniel Mallory (s. 1979). Nainen ikkunassa on hänen esikoisteoksensa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti