5.3.2018

NOREBÄCK, ELISABETH: Sano että olet minun


Kustantaja: Like 2018
Alkuteos: Säg att du är min
Suomennos: Ida Takala ja Sirje Niitepöld

Psykologinen trilleri Sano että olet minun on Elisabeth Norebäckin esikoisteos. Hän sai äitiysvapaallaan idean: miltä tuntuisi, jos vauva katoaisi eikä syy siihen koskaan selviäisi? Miten reagoisi katoamishetkellä ja myöhemmin?

Stella on kaunis ja tyylikäs nainen, jolla kaikki on hyvin: upea aviomies, mukava Milo-poika, ura arvostettuna psykoterapeuttina ja koti vauraalla asuinalueella. Silti eräänä päivänä tuo kaikki jää taka-alalle. Stellan asiakkaaksi saapuu 21-vuotias Isabelle, joka isänsä kuoleman jälkeen tuntee olevansa epävarma ja eksyksissä ja kärsii univaikeuksista. Heti ensi silmäyksellä Stella vakuuttuu siitä, että Isabelle on oikeasti hänen tyttärensä Alice.

   Vuosien työn ansiosta olen rakentanut elämäni uudelleen, päässyt siihen, missä olen nyt. Mutta vaikka olen jättänyt kaiken tapahtuneen taakseni, en ole unohtanut. Ei sellaista voi koskaan unohtaa.
   Makaan lattialla. 
   Jalat koukussa, käsivarret polvien ympärillä.
   Hengitä sisään. Hengitä ulos.

Tässä on Stellan elämän suuri tragedia. Parikymmentä vuotta sitten hän oli 17-vuotias teiniäiti, jonka tytär katosi lastenvaunuista kesken kesälomareissun. Stella mielestä joku vei pienokaisen, mutta kaikki muut uskovat, että lapsi onnistui kaatamaan vaununsa ja konttaamaan mereen. Monen silmissä Stella oli huolimaton äiti, jollei suorastaan murhaaja.

Muiden silmissä Stella on pakkomielteinen, vainoharhainen tai suorastaan seonnut, kun hän alkaa selvitellä Isabellen elämää ja taustoja. Kaikki näyttää Isabellen kohdalla olevan kunnossa syntymätodistuksia myöten ja äiti Kerstin mitä huolehtivaisin ja hellin vanhempi. Stella on psykoterapeutti, mutta itseään hän ei nyt osaa auttaa. Hän alkaa laiminlyödä työtään ja potilaitaan, käyttää liikaa alkoholia, saa hallitsemattomia kiukunpuuskia ja ryntää mielijohteiden mukaan toimimaan ajattelematta lainkaan seurauksia. Omaiset ovat huolissaan. Väläytellään pakkohoitoakin.

Uskot, että kaikki on yhtä salaliittoa totuuden kätkemiseksi. Että kaikki ovat sinua vastaan. Entä lääkärit, koulu jota Isabelle on käynyt, kaikki valehtelevat, vai miten? Uskotko vakavissasi, että joku voi viedä lapsen ja teeskennellä, että se on hänen omansa, ilman, että joku aavistaa vilpin?

Kirjan kertojina ovat Stella, Isabelle ja Kerstin, joiden ajatusmaailmaa lukija pääsee lähituntumasta seuraamaan. Stellan maailman hajoaminen, tunne että joutuu yksin taistelemaan koko maailmaa vastaan. Isabellen syyllisyydentunne jatkuvista riidoista äidin kanssa, itsenäisyydenkaipuu, hämmennys. Kerstinin marttyyrinasenteet, vakaumus omasta täydellisyydestä.

Sano että olet minun -romaani imaisee mukaansa. Jännitys kohoaa ja muuttuu kauhunsekaiseksi, kun oivaltaa, että joku henkilöistä tai ehkä useampikin on mieleltään sairas. Loppuratkaisu ei yllätä, sillä kaikki on johdonmukaisesti kulkenut sitä kohti ja vinkkejä on kyllä saatu runsaasti. Lupauksia herättävä esikoisteos joka tapauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti