2.3.2010

SANSOM, C. J.: Talvi Madridissa

Talvi Madridissa – teos käsittelee erästä Espanjan historian synkimmistä ajanjaksoista. 1930-luvulla maassa käytiin lähinnä oikeistoa edustavien kansallismielisten ja vasemmistoliikkeitä kannattavien tasavaltalaisten välillä katkera sisällissota, jonka kenraali Franco voitti pitkälti Saksan ja Italian avulla. Sisällissota ja sen jälkeinen aika olivat tavalliselle kansalle puutteen ja pelon aikaa, vaikka Espanja onnistuikin pysyttäytymään erossa toisesta maailmansodasta.

Kirjan päähenkilöinä on kolme englantilaista nuorta miestä, jotka jo lapsina ovat tutustuneet toisiinsa konservatiivisessa yksityiskoulussa. Bernie on idealisti, joka lähtee Espanjaan taistelemaan kommunismin puolesta, koska ”se taistelu on käytävä”. Tasavaltalaisten kärsittyä tappion hän katoaa eivätkä Barbara-morsiamen ponnistelut hänen kohtalonsa selvittämiseksi tuota tulosta. Sandy puolestaan on opportunisti, joka vainuaa Espanjan sekavissa oloissa hyötymismahdollisuuden. Murtunut Barbara löytää yllättäen turvapaikan hänen luonaan. Kolmikkoa koossapitävä jäsen on Harry - rehellinen ja kunnollinen herrasmies, joka aikuisenakin uskoo koulussa omaksumiinsa ihanteisiin. Hänet taivutellaan vakoilemaan Sandyn toimia, mutta pian hän on sekaantunut vallan muihin asioihin…

Talvi Madridissa ei ole oikein rakkausromaani eikä vakoilutrillerikään. Se pyrkii kuvaamaan ihmisten elämää poikkeustilanteessa historiallisiin tosiasioihin pohjautuen, mutta kuitenkin viihdyttävästi. Hieman liikaa pituutta teoksessa on ja jotkut juonenkäänteet ovat hieman liian helposti arvattavissa, mutta silti kertomus on elämänmakuinen ja silmiä avaava. Espanjan historiasta eivät suomalaisetkaan välttämättä kovin paljon tiedä.

1 kommentti:

  1. Satunnaisen lukijan kommentti:

    Jännityskirjaksi opuksesta ei todellakaan ole, ja olisi saanut jäädä hyllyyn, mutta kun kirjastossa tuli kiire...

    Aion lukea sisulla loppuun asti, koska en Espanjan historiasta juuri tiedä.

    Muusta syystä kirjaa ei ole syytä lukea. ;)

    VastaaPoista