10.5.2010

IIVARI, ANNAKAISA: Juhannus italialaiseen tapaan

Kristiina Kallio on kontrollifriikki. Hän suunnittelee viimeistäkin piirtoa myöten Toscanaan suuntautuvan lomamatkan, jolle eliittilähiössä asuvat naapurukset ovat innostuneet lähtemään. Mikään ei kuitenkaan suju Kristiinan toivomalla tavalla. Ympäristö ja asunnoksi vuokrattu palazzo viehättävät vieraita, mutta Kristiinan aitoitalialaiset ruoat ja retket kulttuurikohteisiin eivät. Monia kiinnostaa pizza tai hampurilaiset enemmän kuin bruschetta ja vesipuisto enemmän kuin taidemuseo.

Ihmissuhteetkin aiheuttavat ongelmia. Kristiina ja aviomiehensä Aulis riitelevät joka asiasta ja pientä epäilyä uskottomuudestakin on. Yksi naapureista kännää aamusta iltaan ja toinen saarnaa fanaattisesti terveellisistä elämäntavoista. Kaikista paljastuu uusia piirteitä. Pääosin loman vaikutukset ovat positiivisia, yllättävällä tavalla.

Annakaisa Iivari kuljettaa esikoisromaanissaan juonta perinteisen naisviihteen malliin, mutta upottaa mukaan myös opaskirjamaisen tarkkaa tietoa Italiasta ja maan kulttuurista (etenkin ruuasta). Juhannus italialaiseen tapaan on mukavaa luettavaa pienestä epätasaisuudesta ja epäuskottavuudesta huolimatta. Toivottavasti jatkoa seuraa.

1 kommentti: