7.6.2010

ENRIGHT, ANNE: Valvojaiset

Irlantilainen Anne Enright oli vuonna 2007 Booker-palkinnon yllätysvoittaja neljännellä romaanillaan nimeltä Valvojaiset. Kirjassa on omalaatuista vetovoimaa, vaikka se onkin hidas, raskas ja paikoin suorastaan epämiellyttävä.

Valvojaiset kertoo Hagertyn kaksitoistalapsisesta suurperheestä, jonka kaikki jäsenet ovat joutuneet elämässään jollakin lailla harhaan. Yksi pojista, ihastuttava Liam, on ajautunut alkoholismiin ja lopulta itsemurhaan - luultavasti lapsuudessa koetun häpeällisen tapahtuman vuoksi. Ruumiin hakee Englannista Dubliniin Liamin läheisin sisar Veronica, joka matkan aikana ennättää mietiskellä sukunsa historiaa monelta kantilta. Hän yrittää olla mahdollisimman rehellinen, mutta huomaa muistojen ajan myötä vääristyneen ja sumentuneen. Tästä syystä kertomus on täynnä arveluita, vaihtoehtoja ja korjauksia. Voimakkain tunne on viha: Veronica vihaa niin aviomiestään, lapsiaan ja vanhempiaan kuin itseäänkin. Tunteiden läpikäyminen kuitenkin vapauttaa ja kirjan loppu on suorastaan toiveikas.

Kirjan voima on sen kielessä. Teksti on täynnä yksityiskohtia, huomioita ja mielleyhtymiä. Ne ovat hyvin fyysisiä: ruumis ja sen toiminnot, eritteet, aistit. Usein mennään kirjaimellisesti ihon alle ja kuvataan tunteiden vaikutusta kehon toimintaan. Seksin ja seksuaalisuuden osuus on korostetun suuri, mutta samalla pelätään kosketusta ja koskettamista. Haave romanttisesta rakkaudesta kytee kyynisyyden alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti