4.7.2016

ALKEMADE, KIM VAN: Lapsi nro 8

Kustantaja: HarperCollins Nordic 2016
Alkuteos: Orphan #8
Suomennos: Päivi Paju

Rachel on nelivuotias, kun hänen äitinsä kuolee ja isänsä lähtee teille tietymättömille. Perhetaustansa vuoksi Rachel sijoitetaan Juutalaiseen lastenkotiin ja kaksi vuotta vanhempi Sam-veli Juutalaiseen orpokotiin. Nämä upporikkaiden juutalaisten liikemiesten ja pankkiirien rakennuttamat laitokset tarjoavat ankeudestaan huolimatta turvaa, hoitoa ja koulutusta, mikä 1910-luvun New Yorkissa ei ole mitenkään itsestään selvää. Edistyksellisyys sisältää kuitenkin myös arveluttavia piirteitä. Lääketieteen huima kehitys ja uusien teknisten laitteiden tarjoamat mahdollisuudet saavat joitakin intoilijoita käyttämään orpoja ”tieteellisten” tutkimusten koekaniineina. Näillä lapsilla ei ole sukulaisia, jotka voisivat puuttua asioihin, joten heidät alistetaan huoletta turhiin ja jopa vaarallisiin kokeisiin. Ei ole kovinkaan kaukaa haettua verrata niitä esimerkiksi tohtori Mengelen tekemiin tutkimuksiin toisen maailmansodan aikana.

”Olen aina ollut sitä mieltä” tohtori Hess sanoi, ”ettei modernin lastentautiopin kysymyksiin voida vastata tekemällä kokeita eläimillä, vaan ne täytyy todentaa lasten kliinisellä tarkkailulla. Täällä meillä on vertaansa vailla olevat mahdollisuudet valvottuihin olosuhteisiin. Ravinto, auringonvalo, aktiivisuus, altistuminen taudille – kaikkea voidaan valvoa ja mitata…”

Rachel on yksi koekaniineista, lapsi numero kahdeksan. Nuori kunnianhimoinen tohtori Mildred Solomon etsii jotain mullistavaa tieteellistä saavutusta, koska naisen on muuten miltei mahdoton edetä urallaan. Rachelin nämä tutkimukset merkitsevät loppuiäkseen.

Rachelin lapsuuden- ja nuoruudenkokemusten kanssa vuorottelevat 1950-luvun alkupuolelle sijoittuvat tapahtumat. Rachel on sairaanhoitajana Juutalaisessa vanhainkodissa, kun saattohoito-osastolle tuodaan uusi potilas. Tämä on syöpäsairas tohtori Solomon. Rachelille selviää asioita, joita ei ole aiemmin ymmärtänyt, mutta miten ratkaista tilanne nyt?

Yhdysvaltalainen Kim van Alkemade on englannin kielen tohtori ja yliopiston professori. Lapsi nro 8 on hänen esikoisromaaninsa. Kirjan lopussa on laaja essee siitä, miten kirja sai alkunsa ja minkälaisista lähteistä ideoita sen kehittelyyn virtasi.  Tieteellisiä tutkimuksia, lehtiartikkeleita, valokuvia ja elävyyden takaajina omasta suvusta kerättyjä tarinoita, anekdootteja ja lausahduksia. Lapsi nro 8 on mielenkiintoinen, koska perustuu todellisiin tapahtumiin. Paikoin sitä olisi voinut hieman tiivistää ja esimerkiksi lesbous-teeman olisi voinut jättää pois. Se tuntuu hieman turhalta, vaikka kirjailija selittääkin syynsä sen mukaan ottamiseen. Kaunokirjalliselta tasoltaan teos ei ole huippuluokkaa, mutta sujuvasti kirjoitettu ja helppolukuinen kylläkin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti