11.7.2016

NESSER, HÅKAN: Carmine Streetin sokeat

Kustantaja: Tammi 2016
Alkuteos: Maskarna på Carmine Street
Suomennos: Aleksi Milonoff

Suosittu ruotsalainen dekkarikirjailija Håkan Nesser on tunnettu Van Veeteren- ja Barbarotti -sarjoistaan. Carmine Streetin sokeat on Nesseriltä hieman erilainen teos, kiehtova psykologinen trilleri. Kirjaa voisi tyylinsä puolesta verrata vaikkapa Paul Austerin teoksiin eli kaunokirjallisiakin ansioita on.

Erik Steinbeck on menestynyt kirjailija tavatessaan taidemaalari Winnie Masonin. Käy ilmi mystinen seikka: kumpikin on kirjoittanut saman runon samaan aikaan.

Kuuden jalan syvyydessä
Päivänkoitto pysäyttää kaksi sokeaa matoa.
Ne kuuntelevat kummissaan ääniä yläpuolellaan
Muuttavat sitten suuntaansa ja kohtaavat toisensa sattumalta.

Erik ja Winnie ovat siis kuin runon madot, joita sattuma yhdistää. Seuraa avioliitto ja vuoden kuluttua lapsi, Sarah-tytär. Viiden onnellisen vuoden jälkeen kaikki romahtaa: Sarah katoaa. Erik on nähnyt Sarahin menevän jonkun miehen autoon, muttei osaa kuvailla miehen ulkonäköä. Kukaan muu ei ole nähnyt mitään – voiko Erikiin siis luottaa? Lapsesta ei kuulu mitään eikä lunnaita vaadita, mutta Winnie uskoo lujasti Sarahin olevan elossa. Puolen vuoden kuluttua pariskunta muuttaa New Yorkiin etsimään uutta alkua elämäänsä, mutta puolisoiden välille tuntuu kasvaneen kuilu. Winnie kulkee omilla teillään, on salamyhkäinen, välttelevä ja suorastaan epärehellinen. Onko hänen mielenterveytensä romahtamassa?

Kirjassa on miltei kauhuromaanin tuntua, kun Nesser kehittelee tarinaansa eteenpäin. Henkilöillä on sokeita hetkiä ihan kirjaimellisesti, mutta myös kuvainnollisesti. On outoja yhteensattumia, raskaita salaisuuksia ja suunnatonta pahuutta. Tunnelma tiivistyy tiivistymistään yllätykselliseen loppuun saakka. Tämä trilleri on lukemisen arvoinen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti