15.7.2019

DELANEY, J. P.: Usko minua


Kustantaja: Otava 2019
Alkuteos: Believe Me
Suomennos: Satu Leveelahti

Nuori nainen istuu hotellin baarissa, kunnes ujuttautuu taitavasti yksinään istuvan miehen pöytään. Seuraa varsin vihjaileva keskustelu, jonka päätteeksi sovitaan tapaaminen miehen huoneessa. Onko kyse kuitenkaan siitä, miltä näyttää?

Nainen on Claire, Englannista New Yorkiin muuttanut näyttelijäopiskelija. Stipendin ansiosta koulutus on hänelle ilmaista, mutta rahaa tarvitaan myös elämiseen. Koska Clairella ei ole green cardia, kampusalueen ulkopuolella työskentely on oikeastaan kiellettyä, mutta eräs avioeroihin keskittynyt lakifirma ilmeisesti pystyy kiertämään määräyksen. Clairen tehtävänä on ottaa kontakti miehiin, joita vaimot epäilevät uskottomuudesta, ja taltioida videolle miesten esittämä selväsanainen kutsu ja tarjous naiselle, jota pitävät luksustason prostituoituna. Hyvältähän tämmöinen petkutus ei tunnu.

   Koska jos nainen ei voi luottaa mieheen, joka lupasi rakastaa häntä ikuisesti, kehen tässä maailmassa pystyy luottamaan?
   Ja se että juuri minä – lahjoillani, vuorosanoillani, esitykselläni – autoin perheen rikkomisessa, saa minut aina tuntemaan oloni kummalliseksi.

   Claire on lapsesta asti ollut luontainen lahjakkuus näyttelijänä ja koulutus New Yorkissa on lisännyt hänen taitojaan. Niinpä yksikään mies ei ole jäänyt lankeamatta ansaan – kunnes viekoittelun kohteeksi tulee yliopiston professori, kirjailija ja kääntäjä Patrick Fogler. Clairen ja Patrickin välille syntyy pitkä ja mielenkiintoinen keskustelu Charles Baudelairen runoista, mutta lopulta Clairelle jää käteen vain Patrickin lahjoittama Pahan kukat -teos. Samana yönä Patrickin vaimo murhataan raa’asti hotellihuoneessaan ja syylliseksi epäillään ensisijaisesti aviomiestä.

Tästä alkaa monipolvinen tarina, jossa ei tiedä, ketä oikeastaan epäillään ja kuka toimii houkutuslintuna. Yrittääkö Claire poliisin avustajana saada Patrickia kiikkiin vai epäilläänkö Clairea itseään? Kaikki kerrotaan Clairen suulla eikä hänen kohdallaan voi ollenkaan olla varma siitä, että aina puhutaan totta. Yllätyksiä riittää.

Claire on kiinnostava hahmo. Psykiatristen testien jälkeen häntä luonnehditaan näin:

Claire on epävarma, impulsiivinen, hauras, emotionaalisesti estoton, hän ei kestä torjuntaa ja vaikka hän kuinka yrittää salata sen, hän kaipaa hyväksyntää yhtä epätoivoisesti kuin narkkari piikkiä. Toisin sanoen Claire on näyttelijä. Toisaalta hän on myös nopeaälyinen, tarkkaavainen, lahjakas ja rohkea.

Orvoksi jääneen Clairen lapsuus lukuisissa sijaiskodeissa oli siedettävää vain, koska hän pystyi teeskentelemään olevansa joku muu jossain muussa paikassa. Aikuisena hän edelleenkin näkee itsensä eräänlaisena elokuvan päähenkilönä. Kaikki tilanteet ja tapaamiset ovat hänelle materiaalia tulevia osia varten, keinoja uskottavuuteen ja roolihahmojen sisään sukeltamiseen. Ei ole rajoja, vaan matka äärimmäiseen pimeyteenkin on hänelle mahdollinen. Tietääkö hän enää itsekään kuka on?

Baudelairen runojen analysointi on kiinnostavaa. Kirjan henkilöihin vetoavat runojen dekadenssi, pimeä aistillisuus, yli kaikkien rajojen vievä intohimo ja raa’at kielikuvat, mutta ovatkohan he tulkinnoissaan hieman yksipuolisia? Eivät Baudelairen tekstit sentään pelkkää S & M -tavaraa ole…

Usko minua -romaani on uusintaversio Delaneyn seitsemäntoista vuotta aiemmin Tony Strongin nimellä julkaisemasta teoksesta, joka Edellinen asukas -romaanin menestyksen myötä sai uuden kustannussopimuksen.  Delaney ei kuitenkaan halunnut antaa lukijoille epäonnistunutta tekelettä, vaan päätti kirjoittaa koko kirjan uusiksi. Teema on sama ja jotkut kohtauksetkin, mutta juoni, henkilöhahmot ja kirjan rakenne ovat erilaiset. Osa kohtauksista on kirjoitettu näytelmämuotoon, mikä sopiikin tässä yhteydessä hyvin. Tämä on mukavaa kesäluettavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti