9.3.2020

O'LEARY, BETH: Kimppakämppä


Kustantaja: WSOY 2020
Alkuteos: The Flatshare
Suomennos: Taina Wallin

Tiffy elää rikkaan poikaystävänsä Justinin kanssa hurmaavaa elämää, johon kuuluvat upea asunto ja ihanat matkat ympäri maailmaa. Nyt Justin on kuitenkin rakastunut toiseen naiseen ja järkyttynyt Tiffy joutuu poistumaan miehen asunnosta välittömästi. Hänen on nopeasti löydettävä itselleen vuokra-asunto, joka sijaitsee siedettävän matkan päässä Lontoon keskustasta ja sopii laihalle kukkarolle. Tiffy pitää todella paljon työstään tee-se-itse-oppaita julkaisevassa pienessä kustantamossa, mutta palkka on Lontoon hintatasoon nähden pieni.

Ratkaisu on kimppakämppä, jonka Tiffy tulee jakamaan Leon-nimisen miehen kanssa. Leon on saattohoitaja, joka tekee pelkästään yövuoroja eli on poissa arkisin iltakuudesta aamuyhdeksään. Lisäksi hän aikoo viettää kaikki viikonloput tyttöystävänsä Kayn luona. Kämppä on siis suurimman osan aikaa vain Tiffyn käytössä, eikä häntä oikeastaan huoletakaan mikään muu kuin se, että joutuu jakamaan asunnon ainoan vuoteen miehen kanssa. Pitäisikö Tiffyn vaihtaa yöksi aina omat lakanat?

Leon puolestaan järkyttyy palatessaan muuttuneeseen kotiinsa. Kaikkialla on keskenään riiteleviä värejä, monenlaisia pikkuesineitä ja – vaatteita! Kaikkeen voi kuitenkin tottua, kun järjestely muuten sujuu hyvin. Vuoronvaihto asunnossa tapahtuu napakasti eivätkä kämppikset tapaa toisiaan. Tarvittaessa he viestitelevät Post-it-lappujen avulla.

Tiffyn ikävä Justinin luo ei tunnu millään hellittävän. Lohdutukseksi hän leipoo kaikenlaisia herkkuja, joista riittää myös Leonille maisteltavaa. Vastineeksi Leon alkaa jättää tekemäänsä ruokaa jääkaappiin Tiffyä varten. Post-it-lappujen viestit käyvät aina vain pidemmiksi ja luottamuksellisemmiksi.

 Olipa hyvä, että näin Kayn eilen! Hän sanoi, että lihotan sinua kakuillani. Hän pani minut lupaamaan, että kanavoin tästä lähtien tunne-elämäni myllerrykset terveellisempiin vaihtoehtoihin. Niinpä tein meille johanneksenleipäpuu-taateli-brownieita. Ne maistuvat hirveiltä, sori!

Onko exä ilmoitellut itsestään? Olet lakannut leipomasta, Ei haittaa, selviydyn kyllä jonkin aikaa pakastimen varmuusvaraston turvin, mutta uusi kriisi olisi tervetullut sanotaanko toukokuun puolenvälin paikkeilla.

Kämppikset ovat kovin erilaisia luonteeltaan. Tiffy on elämää suurempi, mikä joidenkin mielestä viittaa hänen kunnioitettavaan pituuteensa ja rehevyyteensä, mutta toisten mielestä taas hänen pulppuavaan luonteeseensa ja hyväsydämisyyteensä. Leon puolestaan on hyvin vähäpuheinen ja ihmisiin varautuneesti suhtautuva. Totta kai nämä kaksi ennen pitkää löytävät toisensa, kun matkan mutkia vielä suoristavat ystävät ja saattokodin potilaat.

Kirjan juoni on melko lailla etukäteen arvattavissa, mutta siinä piilee sen viehätyskin. Voi rentoutunein mielin lukea tarvitsematta pelätä mitään kauheuksia ja tarvitsematta myöskään pinnistää ajatuksiaan liikaa. Huumori räiskyy ja nokkelat kommentit lentelevät. Tämä on oikea hyvän mielen kirja!

2 kommenttia:

  1. Kiitos esittelystä, vaikuttaa entistä lupaavammalta omassa genressään :) Aloin jo kuunnella tätä äänikirjana muutama päivä sitten, mutta naislukijan ääni oli omaan makuuni sellainen etten pystynyt jatkamaan..!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tämä oli kaikessa keveydessään oikein hauska. Olen samaa mieltä siinä, että äänikirjoissa lukijan ääni ja lukutapa vaikuttavat todella paljon. Joskus on pakko jättää kesken.

      Poista