10.4.2019

DARKE, MINNIE: Tähtiin kirjoitettu


Kustantaja: Otava 2019
Alkuteos: Star-Crossed
Suomennos: Irmeli Ruuska

Australialainen Justine Carmichael (26-vuotias, sinkku ja tähtimerkiltään jousimies) on päässyt Alexandria Park Star -lehteen töihin. Tietenkin toiveissa on toimittajan paikka, mutta Starissa sellainen aukeaa vain, kun joku vanhoista toimittajista kuolee tai lähtee muualle töihin. Siihen asti Justine on joka paikan höylän ja juoksutytön yhdistelmä, tyttökulta.

Nick Jordan (vesimies) on tuntenut Justinen syntymästä saakka ja 14-vuotiaana kokenut pienen romanssinpoikasenkin tämän kanssa. Nyt Nick ja Justine tapaavat uudestaan kahdentoista vuoden eron jälkeen. Nick on aina halunnut näyttelijäksi, mutta on tyttöystävänsä Lauran (kauris) painostuksesta harkitsemassa jotain vakaampaa ja rahakkaampaa uraa.

Nickiin yhä rakastunut Justine ei voi uskoa, että tämä luopuisi unelmastaan. Kun Justinelle yllättäen aukeaa Starin toimitussihteerin paikka, hän huomaa tilaisuutensa tulleen. Lehden astrologi, salaperäinen Leo Thornbury (jousimies), lähettää aina faksina tekstinsä, jotka toimitussihteeri sitten siirtää tietokoneelle. Nick uskoo vankasti Leon horoskooppeihin – Justinen on siis muokattava vesimiehen ennusteita ja ujutettava niihin sellaisia viestejä, että Nick alkaa taas uskoa unelmaansa (ja eroaa Laurasta).

Justinen suunnitelma ei onnistu ollenkaan, sillä Nick tulkitsee horoskooppitekstejä aivan odottamattomalla tavalla. Toisaalta kyllä muutama Starin lukija tekee niiden perusteella rohkeita ratkaisuja ja kääntää elämässään aivan uuden lehden, mikä puolestaan vaikuttaa todellisena ketjureaktiona monen muun ihmisen elämään.

Lukija (skorpioni) joutuu aika pitkään seuraamaan väärinkäsitysten ja sekaannusten sarjaa ja jännittämään Justinen puolesta. Loppuhuipennus onkin sitten todella vauhdikas ja huikea tapahtumien pyörre, johon liittyvät olennaisesti hyvin ruma koira ja kerrosten väliin juuttunut hissi.

Tähtiin kirjoitettu on hyvää viihdettä, täynnä romantiikkaa ja huumoria. Kirja etenee horoskooppimerkkien järjestyksessä vuoden läpi vesimiehestä vesimieheen. Oliko Justinen yritys vaikuttaa Nickin elämään paha erehdys?

Sama kuin erehtyisi luulemaan satelliittia tähdeksi tai naputtelisi tekstiä kokonaisen sivun, ennen kuin huomaisi, että sormet lepäsivät väärillä näppäimillä. Sama juttu kuin yrittäisi löytää perille Lontoossa New Yorkin kartan avulla.

Vai hallitsevatko ihmisen elämää sittenkin vielä suuremmat voimat? Onko kaikki tähtiin kirjoitettu?

… jos valitsi reittinsä väärän oppaan neuvoihin luottaen, päätyikö sitä väistämättä väärään paikkaan. Vai oliko kohtalolla omat mutkikkaat keinonsa varmistaa, että jokainen päätyi silti sinne minne pitikin?

Minnie Darke on Tasmaniassa vuonna 1972 syntyneen kirjailijan, journalistin ja yliopisto-opettajan Danielle Woodin (kaksonen) salanimi. Ennen Tähtiin kirjoitettu -romaania Danielle Wood julkaisi omalla nimellään useita palkittujakin teoksia, mutta jostain syystä katsoi tämän teoksen kohdalla aiheelliseksi käyttää kirjailijanimeä. Mukava kirjahan tämä on, sujuvasti etenevää ja aika puhdashenkistä viihdettä. Jos on pitänyt David Nichollsin romaanista Sinä päivänä, pitää kyllä tästäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti