31.7.2023

COLLINS, KARIN: Säilyt sydämessäin

Kustantaja: S & S 2023

Alkuteos: Snart har sommarn blommat ut

Suomennos: Sirkka-Liisa Sjöblom

Toukokuussa 1939 Hangossa valmistaudutaan hyvillä mielin tulevaan kesään: se tulee olemaan kaikkien aikojen paras! Kylpylän iloluontoinen huvi-intendentti Gustaf Knorre suunnittelee tapahtumia ja Bellevuen pensionaatissa johtajatar Disa Wallén ohjaa apulaisiaan laittamaan tilat talven jäljiltä viimeisen päälle kuntoon.

Toukokuussa vielä mikään ei ole mennyt pieleen. Mahdollisuudet ovat rajattomat, ja odotukset liitävät korkealla yhdessä pääskyjen kanssa… Niin, vielä on ajateltavissa, että alkavasta kesästä tulee kaikista parhain.

Disa on yksi Säilyt sydämessäin -teoksen keskeisistä hahmoista. Hän on pikkutarkka ja tiukka neiti-ihminen, joka ehkä asemaansa pönkittääkseen teeskentelee olevansa naimisissa. Etenkin öisin Disa kärsii voimakkaista kuumista aalloista eikä saa helpotusta muuten kuin pakenemalla meren aaltoihin.

Toinen kirjan päähenkilöistä on seitsemäntoistavuotias lukiolainen Aino, joka kesän ajan työskentelee kauppa-apulaisena. Hän kiinnostuu miehestä, joka päivittäin kävelee mietteissään kaupan ohi, ja utelee tästä tietoja. Mies on 25-vuotias keksitehtaalla työskentelevä Berndt, jonka vaimo on kuollut verenmyrkytykseen ja jolla on kolmevuotias poika Nisse. Ainon aloitteesta kävelyretket muuttuvat yhteisiksi.

Keskeinen hahmo on myös kalastaja Hjalmar Blomqvist, Berndtin isä. Hän kuuluu rannalla ryypiskelevään ja maailman menoa ruotivaan äijäporukkaan, mutta velvollisuudentunnosta myös VPK:hon kipeästä lonkasta huolimatta. Pitäisikö Hjalmarin puuttua poikansa seurusteluun nuoren likan kanssa?

Hangon kesä etenee hienosti, mutta syksyn lähestyessä yhä useampi alkaa pelätä sodan lähestyvän myös Suomea ja etenkin Itämeren valvonnan kannalta strategisesti sijaitsevaa Hankoa. Naiset ompelevat kaasunaamareita. Elintarvikkeita säännöstellään. Miehet lähtevät palvelukseen, Berndt heidän joukossaan. Kaupunki pimenee.

Margariinitehtaan alle rakennetaan suuri väestönsuoja sotatoimien hallintokeskukseksi ja Bellevuen talvikuntoon saattamisenkin jälkeen Hankoon jäänyt Disa alkaa johtaa sen toimintaa. Marraskuun viimeisenä päivänä se sitten tapahtuu: Neuvostoliitto hyökkää ilman varoitusta rajan yli.  Hankoon putoavat ensimmäiset pommit, tulevat ensimmäiset kuolonuhrit.

Siinä, missä aikaisemmin oli rakennuksia, on nyt kivikasoja, lasinsirpaleita ja katkeilleita hirsiä. Kattojen sijasta näkyy kuoppia ikään kuin koko katu olisi käännetty nurin. Lumisilla jalkakäytävillä leijuu savunkatku…

Kaupunki tyhjenee asukkaista, mutta jotkut jäävät. Aino pysyy sairaan isänsä luona ja odottelee tietoja Berndtistä. Hjalmar taas ei voi hylätä kotikaupunkiaan, vaikka onkin toimittanut perheensä turvaan. Tulipalojen sammutustöitä ja raunioiden raivausta haittaavat miehistö- ja kalustopula, kunnes Ruotsi rientää auttamaan. Mutta mitä mieltä olla lapsenlapsen lähettämisestä Ruotsiin?

Säilyt sydämessäin -romaani vetää lukijan keskelle sekasortoa ja hätää, pommien putoilua ja kakofoniaa. Ihmiset alkavat nääntyä ja sitten tulee tieto rauhansopimuksen ehdoista: Hanko on luovutettava kolmeksikymmeneksi vuodeksi Neuvostoliitolle eikä sen asukkailla ole kuin kymmenen päivää aikaa pakata tavaransa ennen poistumistaan. Silti häviönkin tuntuu moraaliselta voitolta.

Omatuntomme on puhdas, eikä sitä voittoa voi riistää. Me – te suomalaiset – ette ole hyökänneet kenenkään kimppuun. Olette puolustaneet veljiänne ja sisarianne, eikä sellaista taistelua voi hävitä.

Karin Collins (s. 1976) on Hangossa asuva suomenruotsalainen kirjailija.  Säilyt sydämessäin on ensimmäinen häneltä suomennettu teos ja Hankoon sijoittuvan romaanisarjan aloitusosa. Teoksesta kuvastuu kirjailijan perehtyneisyys Hangon historiaan ja taito edetä kylmistä faktoista lähelle ihmistä. Sympaattinen teos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti