10.11.2009

DOWNHAM, JENNY: Ennen kuin kuolen

Tessa on 16-vuotias ja kuolemaisillaan leukemiaan. Jäljellä olevien elinviikkojensa aikana hän haluaa tehdä monenlaista: harrastaa seksiä, käyttää huumeita, rikkoa lakia, ajaa autoa ilman ajokorttia… Ystävätär Zoey auttaa parhaansa mukaan tämän Listan toteutuksessa. Tessan rajusti heilahtelevat tunteet ja mielialat aiheuttavat kuitenkin ajoittain konflikteja koko lähipiirin kanssa. Etenkin uhrautuva ja suojeleva isä joutuu omapäisen tyttärensä kanssa törmäyskurssille, mutta osansa saavat myös etäinen äiti, hämmentynyt pikkuveli ja omien ongelmiensa kanssa painiskeleva Zoey. Vähitellen Tessa oppii hyväksymään sen, että muiden elämä tulee jatkumaan, vaikka hän itse onkin poissa. Sitten tapahtuu suurenmoinen asia, jota Tessa ei ollut edes osannut kirjata Listaansa: rakkaus astuu hänen elämäänsä. Naapurin Adam auttaa Tessaa kohtaamaan viimeiset hetket rohkeasti ja arvokkaasti.

Ennen kuin kuolen on nuortenkirja, mutta sopii varttuneemmallekin lukijalle. Kirja voisi helposti luiskahtaa imelän nyyhkyviihteen puolelle, mutta onneksi se pysyy kauniina ja mutkattomana kehitystarinana. Surun ja luopumisen tunteita joutuvat käsittelemään kaikki Tessan läheiset, kukin omalla tavallaan. Kirjan kieli on herkkää ja oivaltavaa, huumoriakaan ei ole unohdettu. Etenkin kirjan loppu on hieno.

1 kommentti:

  1. olen lukenut tämän kirjan ja se oli tylsä alusta ja sit ku pääs keskikohalle niin se alkoi tuntua kiinostavalta ja luin kirjan loppuun jännittyneenä, et mitä Tessalle tapahtuu seuraavaksi.

    VastaaPoista