2.11.2009

GAIMAN, NEIL: Hautausmaan poika

Hautausmaan poika tuo mieleen Rudyard Kiplingin teoksen Viidakkopoika. Molemmissa kirjoissa hauras ihmislapsi saa turvaa ja rakkautta tavallisuudesta poikkeavalta taholta, kunnes on valmis astumaan normaaliin ihmismaailmaan.

Tarina alkaa erään perheen joukkomurhasta. Reilun vuoden ikäinen vauva pääsee murhaajalta pakoon ja taapertaa läheiselle hautausmaalle, missä hautausmaan asukit suostuvat ottamaan hänet hoiviinsa. Pienokaiselle annetaan nimi Ei-kukaan Owens ja kunniakuolleen asema ja aikanaan hänelle opetetaan aakkosten lisäksi esimerkiksi hiipumista ja uniin liukumista. Eikulle hautausmaa on koti ja sen ulkopuolinen maailma vieras ja turvaton. Murhamies Jack ei ole suinkaan unohtanut karkuun päässyttä uhriaan, mutta miksi hän haluaa yhä tappaa Eikun? Lopullinen välienselvittely murhaajan ja pojan välillä tapahtuu Eikun ollessa 16-vuotias. Salaisuudet paljastuvat, mutta samalla Eikun on heitettävä hyvästit hautausmaalle ja sen asukeille.

Kirjassa Dave McKeanin kuvitus yhdistyy oivallisesti Neil Gaimanin tekstiin. Tunnelma on lempeä ja hieman surumielinen, vaikka jännittäviä asioita tapahtuukin. Neil Gaimanin parhaimpia teoksia tämä ei ole, mutta pitää silti mielenkiinnon yllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti