27.11.2009

KUJANPÄÄ, MARI: Minä ja Muro

Mari Kujanpään lastenromaani Minä ja Muro voitti vuoden 2009 Finlandia Junior –kirjallisuuspalkinnon. Palkinnonsaajan valitsi viittomakielinen rap-artisti Signmark.

Lauha on 9-vuotias tyttö, jonka elämä on yksinäistä ja ilotonta. Äidillä riittää aikaa vain vakavasta sairaudesta toipuvalle pikkuveljelle, isän elämä täyttyy työstä ja radiouutisista ja pikkuveli-Pauli keskittyy voittamaan palkintoja urheilukilpailuissa. Koulutoverit parhaimmassa tapauksessa unohtavat Lauhan kokonaan tai sitten torjuvat hänet suurieleisesti, koska hän muka haisee pahalta. Opettaja ei ymmärrä syrjinnän johtuvan omista harkitsemattomista lausahduksistaan, vaan syyttää Lauhaa töykeydestä ja eristäytymisestä. Pitkään tytön ainoa lohtu ja turva on Muro-niminen lelukarhu, joka kuuntelee, antaa viisaita selviytymisvinkkejä ja rohkaisee. Sitten kouluun saapuu yhdeksäsluokkalainen Heta, joka TET-harjoittelunsa aikana haluaa tutustua opettajan työhön…

Kirja kuvaa sydäntä särkevästi pientä tyttöä, jonka itsetunto on täysin luhistunut. Lauha uskoo olevansa ruma, vastenmielinen, kömpelö, taitamaton, tyhmä – täysi nolla siis. Kirja osoittaa, miten yksikin ymmärtävä ihminen voi muuttaa kaiken. Heta kohtelee Lauhaa vertaisenaan, osoittaa kiinnostusta ja asettuu Lauhan puolelle kiusaajia vastaan. Hetan avulla löytyy myös juuri Lauhalle sopiva harrastus ja harrastuksen kautta puolestaan samanhenkisiä ystäviä.

Aino-Maija Metsolan kuvat tasapainottavat mukavasti kertomusta. Kuvissa on hienovaraista huumoria, vaikka ne ovatkin mustavalkoisia. Värit eivät olisikaan sopineet tarinaan, joka vasta lopussa muuttuu toiveikkaaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti