20.5.2019

GALLAY, CLAUDIE: Odottamaton kauneus


Kustantaja: WSOY 2019
Alkuteos: La beauté des jours
Suomennos: Titia Schuurman

Periaatteessa Jeannella on kaikki hyvin. Aviomies Rémy osoittaa vielä kahdenkymmenen avioliittovuoden jälkeen rakkauttaan monin pienin teoin ja toisinaan jopa sanoin, kaksostyttäret ovat itsenäistymässä ja työssään postin kassalla Jeannella on hauskaa etsiessään asiakkaiden joukosta hyviä ihmisiä. Silti jokin on alkanut ahdistaa.

Yksi elämä ei riitä. Jeanne olisi halunnut monta elämää, jotta hän voisi kokea kaikki ne valinnat joita ei tehnyt, kaikki ne suunnat joita ei valinnut.

Jeanne tuntuu juuttuneen ohi kiitävien junien ja pihalla vierailevan ketun tarkkailuun, macaronleivokseen tiistaisin, sunnuntailounaisiin lapsuudenkodissa maalla. Erikoisin tapa hänellä lienee sattumanvaraisesti valittujen ihmisten seurailu pitkin kaupunkia. Eräänä päivänä seuraamisen kohde osoittautuukin tutuksi.  Hän on nuoruusaikojen ihastus Martin, jota Jeanne aikoinaan rohkeasti kutsui treffeille, mutta joka saapui sinne ystäviensä kanssa! Nyt se on Martin, joka kutsuu Jeannea. Onko Jeanne valmis seikkailuun?

Suurin muutos Jeannen elämässä seuraa kuitenkin siitä, kun hän tutustuu performanssitaiteilija Marina Abramovićin elämään ja taiteeseen. Marina pystyy voittamaan pelkonsa ja asettamaan esityksen aikana henkensäkin alttiiksi. Ennen kaikkea Jeannea puhuttelee hänen rohkeutensa muuttaa taiteeksi kipeät henkilökohtaiset valinnat.

Marina puhuttelee kaikkia ihmisiä, se ottaa kaikki ihmiset mukaan. Se puhuu siitä keitä me olemme, mistä me tulemme, mitä meille tapahtuu ja miksi ollaan sellaisia kuin ollaan. Miksi kärsitään niin paljon. Ja mitä me teemme elämällemme. Minkä merkityksen sille annamme… Abramović auttaa minua ottamaan kevyemmin.

Hiljaisesti Jeanne alkaa poiketa jokapäiväisistä rutiineista. Tavallaan hän etsii omaa identiteettiään muunakin kuin osana kokonaisuutta ”herra ja rouva Rémy Savoie”. Läheiset pitävät Jeannen kiinnostusta Abramovićista pakkomielteenä, josta kannattaisi kasvaa eroon.

Jeanne on kirjan keskeisin hahmo, sillä kaikkea seurataan hänen näkökulmastaan. Hänen lähipiirissään on kuitenkin monia mielenkiintoisia tyyppejä. On ystävätär Suzanne, joka romahtaa täysin, kun asuinkumppani lähtee toisen naisen matkaan. On siskontytär Zoe, jota useimmat pitävät jälkeenjääneenä ja hankalana, mutta jonka sisimmässä asuu odottamatonta kauneutta. On Comben häirikköveljeksiin kuuluva Lattanaama, joka kaipaa vain hieman ystävällisyyttä. On viisas ja rohkaiseva mummu.

Odottamaton kauneus on hidastempoinen kirja, jossa ei oikeastaan tapahdu mitään erikoista. Silti tarinan aikana moni sen henkilöistä on muuttunut rohkeammaksi ja vapaammaksi. Lämmin ja rohkaiseva kirja, kaunis.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti