6.4.2020

KLINGBERG, EEVA: Syvän maan juuret


Kustantaja: Gummerus 2020

Eeva Klingbergin (s. 1981) esikoisteos Syvän maan juuret sijoittuu Yhdysvaltain syvään etelään, roturistiriitojen keskipisteeseen. Toisaalta se on riipaiseva kuvaus siitä, miten jokin ihmisryhmä voi sortaa toista rankaisematta, ja toisaalta miltei dekkarimainen tutkimus rikoksesta ja syyllisyydestä.

Vuonna 1974 kirjan päähenkilö Ernest toimii New Yorkissa opettajana. Muutama vuosi aikaisemmin hänen esikoisteoksensa sai kriitikoilta runsaasti ylistystä ja Ernest itse nähtiin kirjamaailman tulevaisuuden tähtenä. Sitten kaikki vain jotenkin kuivahti. Kustantajan mukaan Ernest on teknisesti lahjakas, mutta vailla tarinaa.

Alabamassa asuvaan perheeseensä Ernest ei ole juuri pitänyt yhteyttä. Kotiseudullaan hän ei ole käynyt yli kolmeenkymmeneen vuoteen, mutta nyt hänen isänsä on kuollut ja Ernestin on osallistuttava hautajaisiin. Kotona vanhat muistot palaavat voimakkaasti mieleen ja Ernestin tarina jakaantuukin kahteen osaan eli nykyhetkeen vuonna 1974 ja vuoteen 1935, jolloin hänen elämänsä muuttui peruuttamattomasti.

”Kolmekymmentä vuotta, Ernest”, äiti sanoi ääni värähtäen. ”Kolmekymmentä vuotta ilman yhtäkään vierailua tai puhelinsoittoa. Isällesikin puhuit vain, jos hän tarttui ensimmäisenä luuriin…”

Vuonna 1935 Ernest on koulupoika, joka poikkeaa herkkyytensä ja kirjallisen lahjakkuutensa vuoksi ikätovereistaan. Grayn perhe kuuluu seudun varakkaimpiin ja arvostetuimpiin. Isä on hyväsydäminen tehtaanomistaja, jota kukaan ei uskalla suoraan arvostella rotujen tasa-arvoa kannattavista mielipiteistään – osittain koska esikoispoika Henry kuuluu Ku Klux Klaanin johtohahmoihin. Äiti taas on piinkova etelän hienostonainen, jolle rotujen ero on itsestään selvää, ja joka ei hyvällä katso sitä, että hänen nuoremman lapsensa ainoa ystävä on perheen mustan taloudenhoitajan poika Samuel.

Ernest ei ollut yllättynyt, ettei muuttuva maailma ollut tavoittanut hänen äitinsä kaltaisia naisia. Sellaisia, jotka näkivät toisen sorrossa vain puhtaat lakanat ja siistit huoneet. Jotka eivät suostuneet huomaamaan surua hymyilevien kasvojen takana, tai pelkoa, joka oli juurrutettu syvään heidän maailmaansa. Edes kansalaisoikeustaistelujen veriset marssit eivät olleet nähtävästi järkyttäneet äidin mieltä…

Vuonna 1935 tapahtuu hirveitä asioita. Väkivalta ryöpsähtää valloilleen ja ihmisiä kuolee. Koko kaupunki muuttuu. Näiden tapahtumien seurauksena moni mustaihoinen pakenee pohjoiseen, mutta myös Ernest lähtee. Silloin häneen lyödään petturin leima, sillä neekereiden ja kulkureiden jälkeen pohjoisen asukkaat ovat paikkakuntalaisten mielestä kaikkein epäilyttävimpiä ja vihattavimpia.

Vuonna 1974 Ernest päättää pistää lähes neljänkymmenen vuoden takaiset tapahtumat järjestykseen.  Rikoksia tapahtui, mutta rangaistiinko niistä oikeita henkilöitä? Piilotteliko oikea syyllinen joukkohysterian suojaamana eikä koskaan joutunut vastuuseen teostaan? Ernest taitaa tutkimuksissaan sohaista ampiaispesään, mutta toisaalta hän saattaa löytää myös kaipaamansa tarinan.

”Mitä meille tapahtui, Henry? Missä vaiheessa kaikki meni vikaan?”
”Se on tämä paikka”, Henry vastasi. ”Tämä kirottu kaupunki.”

Suomalais-irakilainen Eeva Klingberg on hämmästyttävän hyvin osannut eläytyä Yhdysvaltain syvän etelän tunnelmiin 1930-luvulla. Ilmapiiri on sakeana epäluuloa, vihaa, erilaisuuden pelkoa ja intohimoa. Kirjan henkilöt ovat moniulotteisia ja mielenkiintoisia, olivatpa he sitten valkoisia tai mustia, hyväosaisia tai köyhiä. Tässä on kansainvälistä tasoa oleva esikoisteos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti