28.2.2011

LAURIE, HUGH: Järein asein

Kansi: Hugh Laurie: Järein aseinNäyttelijä Hugh Laurie on suurelle yleisölle tuttu huippusuosituista TV-sarjoista Kyllä Jeeves hoitaa ja House. Järein asein on Laurien esikoisromaani, jonka käsikirjoituksen hän lähetti kustantajalle varmuuden vuoksi salanimellä. Teos ylitti kustannuskynnyksen omilla ansioillaan, minkä jälkeen tekijän oikea henkilöllisyys paljastettiin. Myyntimenestys oli taattu! Suomeksi Järein asein ilmestyy jostakin syystä vasta nyt, vaikka alkuteos Gun Seller ilmestyi jo 1996.

Persianlahden sota lienee ollut yksi innoittaja Laurien teokseen. Kyynikoiden mielestähän kyseinen sota käytiin vain, jotta asekauppiaat saisivat testattua ja myytyä uusimpia tuotteitaan. Järein asein – teoksessa ulkopuoliset voimat ohjaavat aloittelevaa terroristiryhmää kohti poliittista salamurhaa, mutta kuka petkuttaa ketä?

Teoksen kertoja on Pohjois-Irlannin brittijoukoissa palvellut ex-sotilas Thomas Lang, joka hankkii elantonsa henkivartijana. Tappaja hän ei ole, mutta rahakkaasta tappokeikasta koko seikkailu kuitenkin alkaa. Yhtäkkiä Lang huomaa olevansa keskellä Britannian hallituksen, CIA:n, asekauppiaiden, terroristien, kauniiden naisten ja nopeiden moottoripyörien muodostamaa sekamelskaa, jossa kaikki valinnat merkitsevät jonkun kuolemaa. Mikä painaa vaa’assa? Muutaman ihmisen uhraaminen, jotta se kaikista rakkain säästyisi?

Laurien teksti leikittelee ja rönsyää – olisikohan siinä muistumia P. G. Wodehousesta? Huumorin tavoittelu tosin vaikuttaa välillä hieman väkinäiseltä ja kömpelöltä, mutta osasyy saattaa olla käännöksessäkin. Tapahtumiin taas on otettu mallia Ian Flemingiltä: paljon yllättäviä käänteitä, vauhtia, aseita ja ruumiita. Henkilökaarti on varsin kirjava eikä Laurie jätä käyttämättä mahdollisuutta ilakoida brittien ja amerikkalaisten ominaispiirteillä. Thomas Lang nousee sankarina muiden yläpuolelle. Hän on kovaotteinen silloin kun tarvitaan, juonikas silloin kun tarvitaan, suulas, hieman kyyninen ja rakkausasioissa aivan avuton. Järein asein -teos tuskin miellyttää perinteisen dekkarin ystävää, mutta poskettomasta huumorista pitävä lukee sen mielellään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti