21.2.2011

ROSLUND, ANDERS & HELLSTRÖM, BÖRGE: Tyttö katujen alta

Kirjailijaparilla Roslund & Hellström on tapana tarttua ajankohtaisiin ja rankkoihin aiheisiin, kuten esimerkiksi teoksessa Lokero 21 (2007) ihmiskauppaan. Teosten realistisuus ja uskottavuus johtuvat omakohtaisista kokemuksista, sillä Anders Roslund on televisiotoimittaja ja Börge Hellström entinen rikollinen, joka nykyisin työskentelee rikosten ehkäisemiseksi.

Tyttö katujen alta – teos käsittelee epäkohtaa, jota ei luulisi Ruotsissa olevan eli lasten kodittomuutta. Kirjan nimen mukaisesti yksi päähenkilöistä on nuori tyttö, joka on asustanut kaksi ja puoli vuotta tunneleissa Tukholman katujen alla. Kukaan ei ole tyttöä tuona aikana etsinyt, vaan poliisin kiinnostus hänen suhteensa herää vasta murhatutkimuksen yhteydessä. Miksi tyttö pakeni kotoa? Miten kukaan aikuinen ei nähnyt hänen hätäänsä? Onko niin, että tyttöjen käytöshäiriöihin suhtaudutaan välinpitämättömämmin kuin poikien?

Katulasten kohtaloon saadaan toinenkin näkökulma. Tukholman keskustaan hylätään bussilastillinen huumautuneita ja outoa kieltä puhuvia lapsia. Käy ilmi, että kymmenittäin lapsia on jätetty muihinkin eurooppalaisiin kaupunkeihin, mutta miksi? Mikä on heidän kohtalonsa jatkossa? Tuntuu kuin he olisivat jätettä, josta on päästävä eroon. ”On lapsia, joita emme tarvitse, joita emme etsi, jotka piileksivät, koska heitä ei saa olla olemassa.”

Kirjassa vuorottelee jännittävästi kaksi aikatasoa. Toisaalta on ”nyt” eli tapahtumat joita seurataan reaaliajassa keskiviikkona 9. tammikuuta kello 08.45 lähtien aina saman päivän iltaan kello 19.45 asti. Toisaalta on ”silloin” eli lähimenneisyys, joka on alkanut 53 tuntia sitten ja joka lähenee koko ajan nykyhetkeä.

Kirjassa kauhistuttaa ihmisten välinpitämättömyys, mutta useimmat viranomaiset ovat onneksi varsin empaattisia. Teksti on tunnepitoista, toisinaan jopa runollista. Karu kertomus on aiheensa vuoksi mielenkiintoinen, ei niinkään dekkarina.

2 kommenttia:

  1. Hei kuka siis oli sen kuolleen naisen murhaaja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletko lukenut kirjan loppuun asti? Siellähän se sanotaan. Grens tosin tuntee murhanneensa Annin, mutta tuskin tarkoitat häntä?

      Poista