15.2.2011

NUMMI, MARKUS: Karkkipäivä

Karkkipäivä-teoksen ensimmäinen luku on hämmentävä: mitä ovat Tok Kilmoori, Sessa Mirabella, Määd Mäx tai Punainen Koopra? Seuraavissa luvuissa hämmennys jatkuu, kun puheenvuoron saavat vuoronperään romaania kirjoittava Ari, suklaata himoitseva pienen tytön äiti Paula, Tomi-poika (ahaa! ensimmäisen luvun raivoisa ääni!) ja esitelmää suunnitteleva sosiaalityöntekijä Katri. Vähitellen kirjan rakenne aukeaa ja henkilötkin tulevat tutuiksi.

Ari on flegmaattisen oloinen käsikirjoittaja, joka joutuu tapahtumiin mukaan maksaessaan kaupan kassalla pienen pojan karkkiostokset. Tomi-poika pitää sen jälkeen tiukasti Arista kiinni, koska muita aikuisia ei ole: isoäiti on viety sairaalaan, isä on häipynyt ryyppäämään ja äiti on lähdössä uuden miesystävänsä kanssa lomareissulle. Arin kunniaksi on sanottava, että hän kantaa vastuunsa, vaikka on hänellä kyllä omakin lehmä ojassa: pojan tarinaa ja puheita voi hyödyntää suunnitteilla olevassa romaanissa. Ironista on se, että Aria heti epäillään pedofiiliksi.

Tomi on todella hädissään, mutta perustuuko hätä tosiasioihin vai liialliseen eläytymiseen sarjakuvien maailmaan? Onko jossain ihan oikeasti lukkojen taakse teljettynä pieni tyttö – prinsessa Mirabella? Sosiaalityöntekijät ovat vastuuntuntoisia, mutta eivät ehdi tarttumaan jokaiseen epäselvään ilmoitukseen. He ovat myös oppineet epäilemään valehtelusta kaikkia, heitteille jätettyjä lapsiakin.

Tilanhallintasuunnittelija (!) Paula ei herätä kenessäkään epäilyjä. Hän vaikuttaa tehokkaalta virkanaiselta ja huolehtivaiselta äidiltä, joka suojelee tytärtään huonolta kaverisuhteelta. Vähitellen kuva kuitenkin muuttuu ja lukija alkaa huolestua. Mitä Paula on tehnyt tyttärelleen? Nainen on selvästi murtumispisteessä ja selviää työpäivistä vain suklaan ja karkkien voimalla.

Markus Nummen kokemus elokuvaohjaajana näkyy. Kohtaukset vaihtuvat, juoneen tulee ahdistavia mutkia ja sekaannuksia, jännitys kasvaa huimaa loppuratkaisua kohti. Kirjan aihe on vakava ja tunteita herättävä, mutta mukana on myös huumoria ja jopa farssin aineksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti