7.2.2011

VELDE-LUOMA, ANNE TE: Kaaoksen kesyttäjä : tavarat, paperit ja aika haltuun

Anne te Velde-Luoma on ammatiltaan professional organizer eli hänet voi tilata kotiin tai toimistoon luomaan tilaa, järjestystä ja selkeyttä. Ala syntyi Yhdysvalloissa jo 1980-luvulla, mutta on Pohjoismaissa vielä varsin harvinainen.

Kaaoksen kesyttäjä – teoksessa luetellaan aluksi joukko kaaokselle alttiita ihmistyyppejä: täydellisyyden tavoittelija, taivaanrannanmaalari, tuunaaja, esteetikko, hamstraaja, suorittaja, maailmanparantaja ja pröystäilijä. Jokainen näistä tyypeistä on jossain vaiheessa omaksunut vääriä toimintamalleja, joista luopuminen voi olla yllättävän vaikeaa. Liiallista tavaramäärää voi kuitenkin verrata liikakiloihin – turhasta luopuminen keventää mieltä ja oloa. Minimalismiin asti ei tarvitse mennä, vaan kaikki hyvää mieltä aiheuttava on säilyttämisen arvoista.

Järjestyksen saavuttaminen vaatii kieltämättä aika paljon työtä. Kaikki tavarat käydään huone kerrallaan läpi kynän ja paperin kanssa ja kysytään: ”Miksi säilytän tämän?” Kaiken varaltako? Sentimentaalisista syistä? Velvollisuudentunnosta? Hinnan vuoksi? Onko syy niin painava, ettei tavarasta tosiaankaan voi luopua? Karskeja otteita suositellaan: ystävänkään antamaa lahjaa ei tarvitse velvollisuudesta säilyttää, jos se on vain tilaa viemässä ja pölyä keräämässä.

Aikapulasta kärsivä aloittaa pitämällä vähintään viikon ajan lokikirjaa, johon kirjaa tarkasti (ja rehellisesti) erilaisiin toimiin käyttämänsä ajan. Listasta erotellaan raskaat aiheet: epämieluisa työ, kuluttavat ihmissuhteet, kuluttava kotityö, harrastusten rohmuaminen – näille asioille pystyy luultavasti tekemään jotain. Etukäteissuunnittelu tuo ryhtiä aikatauluun, samaten jahkailusta luopuminen.

Kaaoksen kesyttäjä – teos on hyvin käytännönläheinen ja yksityiskohtainen. Henki on kannustava ja rauhallinen: ei tästä kannata uutta stressin aihetta ottaa! Rentous, uteliaisuus ja lempeys kunniaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti