20.2.2019

EKBERG, ANNA: Uskottu nainen

Kustantaja: Minerva 2019
Alkuteos: Kærlighed for voksne
Suomennos: Katarina Luoma

Vanha poliisi Holger Andreasen alkaa kertoa kahvilassa tyttärelleen Josefinelle rikoksesta, joka ei ole jättänyt häntä rauhaan. Hän kertoo, miten eräs mies päätti tappaa juoksulenkillä olevan vaimonsa ajamalla autolla tämän päälle. Varmuuden vuoksi mies ajoi naisen yli jopa kahdesti ja hävitti sitten todisteet teostaan. Holger on melko varma syyllisestä ja tapahtumien kulusta, mutta ei pysty esittämään konkreettisia faktoja. Josefinea miltei etoo, mutta silti hän pyytää isää kertomaan lisää.

Holger kertoo, että kyseinen mies, Christian, omistaa veljensä kanssa menestyvän ja hyvämaineisen rakennusfirman. Hän on kaksikymmentä vuotta kestäneen avioliittonsa aikana keskittynyt tienaamaan rahaa, kun taas Leonora-vaimo on hoitanut kotiasiat. Myös ainokaisen lapsen, Johanin, vakavasta leukemiasta aiheutuneet ongelmat ovat jääneet täysin vaimon kannettaviksi. Nyt Johan on kalliiden hoitojen ansiosta parantunut ja aloittelemassa itsenäistä elämää. Uuden elämän mahdollisuus on aukeamassa myös Christianille nuoren naisarkkitehdin Zenian muodossa.

Leonora pääsee vihille miehensä suhteesta yöllisen tekstiviestin ansiosta ja firman juhlissa hänen epäilynsä vahvistuvat. Viha etenkin Zeniaa kohtaan vie Leonoran hulluuden partaalle.

Jos tulee rakastamansa ihmisen hylkäämäksi, se on pahempaa kuin vanhemman, veljen tai siskon menetys. Kuolemasta pääsee yli, kunhan se ei koske omaa lasta. Mutta tämä on pahempaa kuin kuolema.

Hylätyksi tuleminen nuoremman vuoksi olisi Leonoralle nöyryyttävää, mutta myös taloudellinen katastrofi. Hän luopui loistavasta viulistin urastaan hoitaakseen lastaan, taisteli tiikeriemon lailla ja voitti – palkkioksi siitä ei kelpaa yksinäinen ja ankea loppuelämä. Keinoja Christianin kiristämiseen hänellä on, mutta on myös ikävä salaisuus omassa menneisyydessä. Rumia otteita on luvassa puolin ja toisin, kuten heti kirjan alussa kerrottu yliajokin todistaa. Nykyaikaan sopivasti älykännykät ovat ratkaisevassa roolissa.

Kumpikaan puolisoista ei ole rakastettava ihminen.  Leonora vaikuttaa häikäilemättömältä, kovalta ja lähes pakkomielteiseltä. Christian taas paljastuu heikkoluonteiseksi mieheksi, joka tarttuu jokaiseen mahdollisuuteen keplotella itsensä kuiville. Kumpikin tuntee joutuneensa toimimaan toisten aiheuttamassa pakkotilanteessa eikä ota vastuuta teoistaan.

Uskottu nainen sopii sellaiselle lukijalle, joka ei pidä raakuuksista vaan nauttii psykologisesta jännityksestä. Kirja on niin taitavasti kirjoitettu, ettei missään vaiheessa voi tietää, mihin suuntaan juoni seuraavaksi tulee kääntymään. Hyytävä tarina jatkuu senkin jälkeen, kun Holger ja Josefin ovat jo päättäneet juttutuokionsa.

Teoksen takana ovat tanskalaiset kirjailijat Anders Rønnow Klarlund ja Jacob Weinreich, jotka julkaisivat vuonna 2016 ensimmäisen yhteisen trillerinsä Den hemmelige kvinde käyttäen pseudonyymiä Anna Ekberg. Kirjasta tuli bestseller, joten kumppanukset ovat jatkaneet yhteistyötä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti