7.6.2023

LILJA SIGURÐARDÓTTIR: Jääkylmä aurinko

Kustantaja: Blue Moon 2023

Alkuteos: Helköld sól (2019)

Suomennos: Marjakaisa Matthíasson

Mies haki sopivaa jalansijaa terävässä laavakivikossa, saavutti tasapainon ja kurottautui tarttumaan matkalaukusta esiin työntyvään käteen. Se tuntui jäiseltä, ja vaikka hänen olisi totta kai pitänyt osata odottaa sitä, ihon kylmyys ja kumimaisuus järkyttivät häntä. Kyyneleet nousivat silmäkulmiin ja hän kuiskasi ”rakastan sinua” valoisaan kesäyöhön…

Kolmekymppinen Áróra on islantilaisen isän ja brittiläisen äidin nuorempi tytär. Hän on perheen jättiläistyttö eli vaalea, suuriluinen ja voimakas, kun taas kuusi vuotta vanhempi Ísafold on siro ja hauras haltiatyttö. Áróra viihtyy Skotlannissa, mutta Ísafold on valinnut kotipaikakseen Islannin.

Lapsuudessa Ísafold tuntui suorastaan vihaavan pikkusiskoaan, ällöttävää pentua, mutta myöhemmin välit tasaantuivat. Isä kehotti aikoinaan Áróraa suojelemaan isosiskoaan, koska oli sekä fyysisesti että henkisesti tätä moninkertaisesti vahvempi. Áróra alkoi peitellä Ísafoldin tekosia jo siinä vaiheessa, kun tämä oli vielä teini.

Tavattuaan komean islantilaisen Björnin Ísafold joutui täysin miehen pauloiihin. Kolmen vuoden aikana Áróra joutui useita kertoja lentämään Islantiin hoitamaan pahoinpideltyä siskoaan, mutta ei koskaan saanut tätä jättämään Björniä lopullisesti. Ísafold uskoi yhä uudestaan miehen kauniisiin puheisiin ja lupauksiin muutoksesta. Lopulta Áróra kyllästyi ja päätti jättää siskonsa oman onnensa nojaan. Välit katkesivat.

Hän oli liian väsynyt kuunnellakseen siskonsa valheita, kun tämä väittäisi innokkaasti, että kaikki olisi mitä parhain, parhain, parhain päin. Hän oli vain horjahtanut lämpöpatteria vasten ja murtanut leukansa eikä siksi pystynyt puhumaan puhelimessa tai hän oli vain kaatunut portaissa ja murtanut sormensa niin, ettei mitenkään pystynyt kirjoittamaan mitään Facebookiin, Áróra oli myös liian väsynyt kuunnellakseen Björnin piikittelyä, kun mies sanoisi, että Ísafold oli hänen puolisonsa eikä Áróran pitäisi puuttua asioihin, jotka eivät kuuluneet hänelle.

Nyt Áróra on kuitenkin taas Islannissa, koska äiti on huolissaan: Ísafold ei ole antanut itsestään mitään elonmerkkiä kahteen viikkoon. Áróra uskoo siskonsa vain piilottelevan jossain, mutta keskustelut Ísafoldin tunteneiden ihmisten kanssa saavat hänet kuitenkin lopulta aavistelemaan pahaa. Hän on juuri saanut kuulla Björnin huumetuomiosta, mutta onko siskokin sotkeutunut rikoksiin?

Niin täysin Ísafoldin etsintään ei Áróra kuitenkaan ole syventynyt, että jättäisi käyttämättä houkuttelevan tilaisuuden tehdä varsinaista työtään eli kaivaa esille huijareiden monien solmujen taakse piilottamia rahoja. Hänen hurmaava petikumppaninsa nimittäin osoittautuu Islannin tunnetuimmaksi talousrikolliseksi Hákon Haukssoniksi, joka miljoonaveloistaan huolimatta näyttää edelleen elävän yhtä huolettomasti ja loisteliaasti kuin ennen romahdustaan.

Eikä Áróra myöskään ole sokea sille, miten mukava ja hauska seuralainen on nelikymppinen Daníel-setä, Ísafoldin etsintöihin osallistuva rikoskomisario. Jotain lämmintä läikähtelee Áróran ja Daníelin välillä, mutta hetki ei ole nyt oikea syvemmän suhteen rakentamiselle.Ehkäpä tulevaisuudessa!

Jääkylmä aurinko esittelee päähenkilöiden lisäksi muitakin kiinnostavia hahmoja. Yksi heistä on ihokarvojaan pakkomielteisesti useita kertoja päivässä ajeleva Grímur, jolla tuntuu olleen Ísafoldin ystävä. On myös eläkeikää lähentelevä Olga, joka piilottelee luonaan etsintäkuulutettua pakolaispoikaa, Ómaria. Lapsensa menettäneelle Olgalle ahkera Ómar on kuin pojan korvike. Sitten on vielä filosofoiva dragkuningatar Lady Gúgúlú!

Jääkylmä aurinko on ensimmäinen osa Áróran tutkimuksia -dekkarisarjasta, josta tällä hetkellä on ilmestynyt islanniksi jo neljä osaa. Taidokkaasti rakennettu juoni on jännittävä ja kiehtova ja tunnelma synkänpuhuva. Näkökulma vaihtelee useasti, mutta lukija tietää koko ajan hieman enemmän kuin kirjan henkilöt. Pieniä tietoja Islannistakin saadaan: pitäisikö jatkossa olla kohtelias ja pyytää kahvia kymmenen tippaa?

PS. Áróran tutkimusten toinen osa Verenpunainen meri ilmestyy syyskuussa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti