8.6.2023

McFADDEN, FREIDA: Kotiapulainen

Kustantaja: Otava 2023

Alkuteos: The Housemaid

Suomennos: Jussi Tuomas Kivi

   Jos lähden tästä talosta, teen sen käsiraudoissa.

   Minun olisi pitänyt paeta, kun se oli vielä mahdollista. Nyt tilaisuuteni on mennyt. Nyt, kun poliisit ovat talossa ja he ovat löytäneet sen, mitä yläkerrassa on, en voi enää perääntyä.

Kotiapulainen-trillerin ensimmäisessä osassa kertojana on kaksikymmentäseitsemänvuotias Millie Calloway, joka on kymmenen vankilavuoden jälkeen päässyt ehdonalaiseen. Rikosrekisterissä oleva on heikoilla työelämässä - Milliekin on potkittu aiheetta työpaikastaan ja häädetty myös asunnostaan. Hän ei uskalla kertoa tästä ehdonalaisvalvojalleen, koska pienikin rike merkitsee välitöntä paluuta vankilaan. Sen sijaan hän yrittää asua pienessä autossaan.

Varakkaan Nina Winchesterin tarjous kotiapulaisen paikasta tuntuu Milliestä uskomattomalta onnenpotkulta. Häntä ei haittaa se, että hänen edellytetään asuvan talossa. Häntä ei haittaa ullakolla sijaitsevan huoneen pienuus, koska se tarjoaa omaa rauhaa. Hän huomaa kyllä outoja asioita: ovessa näkyy raapimisjälkiä, oven lukko on ulkopuolella ja pikkuriikkinen ikkuna on maalattu umpeen, mutta työntää asiat pois mielestään. Puutarhurin mutisema sana pericolo unohtuu sekin.

Millien töihin kuuluu siivous, ruoanlaitto ja huolehtiminen Ninan yhdeksänvuotiaasta tyttärestä Ceciliasta. Siivottavaa riittääkin, sillä aina valkoisiin pukeutuva nelikymppinen Nina tuntuu olevan melkoinen sottapytty. Nina alkaa ennen pitkää vaikuttaa myös täysin tasapainottomalta. Hän antaa käskyjä ja kieltää sitten koskaan antaneensa niitä. Hän syyttää Millietä olemattomista asioista, mutta saattaa seuraavaksi lahjoittaa tälle kassillisen vaatteita, koska ei enää itse mahdu niihin.

Ninan mielialat vaihtelevat täysin holtittomasti. Ensin hän saattaa halata minua ja kertoa, miten paljon arvostaa sitä, että olen heidän luonaan. Seuraavassa hetkessä hän saattaa haukkua minut lyttyyn, koska en ole suorittanut jotain tehtävää, josta hän ei ole koskaan edes kertonut minulle.

Oikukas on myös Cecilia-tyttö, joka komentelee kotiapulaista ylimielisesti ja keksii kaikenlaista kiusaa. Loppujen lopuksi Winchesterin perheen ainoa miellyttävä jäsen on talon isäntä, Andrew. Hän suhtautuu vaimoonsa suloisen hellästi ja rakastavasti, kohtelee Ceciliaa asiallisesti ja käyttäytyy Millietä kohtaan kunnioittavasti. Monimiljonääriksi hän on todella mutkaton mies. Millie suorastaan ihastuu.

Hänen hymynsä on lempeä ja hurmaava, ja minä olen sulaa vahaa. Ninan täytyi olla hullu päästääkseen tämän miehen käsistään.

Kirjan toisessa osassa tarina keikahtaa uuteen asentoon eikä enää noudatakaan odotettua suuntaa. Vaaran ja uhan tunne kasvaa kasvamistaan tarinan seuratessa nyt toista näkökulmaa ja samalla henkilöistä paljastuu uusia – eikä aina niin miellyttäviä - puolia. Seuraa yllätys ja vielä toinenkin. Yhdysvaltalainen Freida McFadden on aivovammoihin erikoistunut lääkäri, mutta hallitsee todella hyvin myös jännityskirjallisuuden niksit! Ei ihme, että kirjasta on jo tulossa elokuva.

2 kommenttia:

  1. Uskaltaakohan tätä heikkohermoinen lukea? :D Kuulostaa jotenkin aika kiinnostavalta kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä uskaltaa lukea! Kirja ei ole hirveän pelottava, mutta käänteet ovat mielenkiintosia.

      Poista